Kaj pomeni, če vse stvari jemljete preveč osebno?

22. 9. 2023
Deli
Kaj pomeni, če vse stvari jemljete preveč osebno? (foto: Profimedia)
Profimedia

Vam je že kdo rekel, da stvari jemljete preveč osebno? Opažate to tudi sami? Preverite, zakaj do tega pride in kako si lahko pomagate.

Vsakemu se kdaj zgodi, da določen komentar, dejanje ali situacijo vzame preveč osebno. Če se vam to dogaja pogosto, je morda čas, da razmislite, zakaj vse jemljete tako osebno in kako si lahko pomagate.

Vzrokov, zakaj stvari jemljete preveč osebno, je lahko več. Tukaj je 6 najpogostejših.

Visoka senzitivnost

Če ste visoko senzitivna oseba, se lahko zaradi intenzivnega doživljanja lahko močneje odzovete na povratne informacije, ki jih prejmete.

Nizka samopodoba

V kolikor imate težave s samopodobo, boste bolj verjetno stvari jemali osebno. Kritiko boste pogosto dojemali kot potrditev svojih dvomov vase, kar vodi v obrambni odziv.

Potreba po potrditvi

Če iščete potrditev v zunanjem svetu. lahko vsako obliko nestrinjanja ali kritike (tudi, če je ta dobronamerna) doživljate kot zavrnitev.

Pristranskost

Vsak svet doživlja subjektivno, zato ni nič nenavadnega, da včasih domnevamo, da so določeni dogodki ali komentarji namenjeni nam (čeprav niso). Zaradi pristranskosti si tako lahko napačno razlagate situacije in se počutite nezaželjeni, kritizirani ali napadeni.

Pretekle izkušnje

Morda ste v preteklosti bili del toksičnega odnosa ali ste doživeli druge tramvatične dogodke. Neka situacija, čeprav v resnici sploh ni povezana z vami, lahko zato v vas sproži številne neprijetne občutke.

Šumi v komunikaciji

Neučinkovita oziroma nespretna komunikacija zlahka pripelje do nesporazumov. Tako se tudi hitro zgodi, da nekaj interpretirate drugače, kot je bilo v resnici mišljeno.

Kako si lahko pomagate, če stvari jemljete preveč osebno?

  • Bodite pozorni na svoje čustvene reakcije in misli, ko se vam zdi, da je nekaj usmerjeno proti vam. Skušajte prepoznati lastne vzorce: kdaj se pretirano odzovete in katere situacije se vas najbolj dotaknejo?
  • Razlikujte med dejstvi in interpretacijo. Izzovite svoje domneve, ki stojijo za komentarji ali dejanji drugih ljudi. Razmislite o drugih možnih razlagah, ki so manj osebne in bolj nevtralne.
  • Okrepite svojo čustveno odpornost tako, da se osredotočite na svoje prednosti, dosežke in pozitivne lastnosti. To lahko pomaga preprečiti negativen vpliv zaznane kritike.
  • Postavite se v kožo druge osebe in poskušajte razumeti njeno perspektivo. V večini primerov razni komentarji sploh niso povezani z vami, temveč z izkušnjami in občutki druge osebe.
  • Izboljšajte svojo komunikacijo z drugimi. Izrazite, o čem razmišljate in prosite za pojasnilo, ko je nekaj dvoumno.
  • Zavedajte se negativnega samogovora, ki krepi idejo, da se vse vrti okoli vas. Ko ozavestite svojo miselnost, jo boste tudi lažje obvladovali.
  • Spremenite, kar lahko in sprejmite, česar ne morete spremeniti.

Če jemljete stvari preveč osebno, je dobro, da za začetek to ozavestite in si prizadevate na situacijo pogledati iz širše perspektive. Ne samo, da se boste na ta način sami počutili bolje, hkrati boste odprli um za druga mnenja in se še dodatno povezali z ljudmi okoli sebe.

Prirejeno po: @emosens.si

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman