Kaj se dogaja z notranjostjo Zemlje?

28. 1. 2023
Deli
Kaj se dogaja z notranjostjo Zemlje? (foto: shutterstock)
shutterstock

Znanstvenika sta v nedavni raziskavi zapisala, da se je notranje jedro Zemlje verjetno nehalo vrteti in se bo morda v kratkem začelo vrteti v drugo smer.

Planet Zemlja je sestavljen iz različnih plasti. Od površja Zemlje, po katerem se vsak dan sprehajamo, si proti jedru sledijo najprej litosfera, ki je sestavljena iz skorje in zgornjih predelov plašča, nato zemeljski plašč ter zunanje in notranje jedro.

Trdno notranje jedro plava znotraj tekočega zunanjega jedra, zato se ne vrti z enako hitrostjo kot ostale Zemljine lupine oziroma z drugačno hitrostjo kot Zemlja.

O Zemljinem notranjem jedru ne vemo veliko. Ugotovitve znanstvenikov potrjujejo, da je njegova velikost primerljiva z velikostjo celotnega planeta Mars, sestavljeno je iz mešanice železa in niklja ter predstavlja tretjino Zemljine mase. Tu je tudi izvor gravitacijske sile, ki vsa telesa vleče proti središču Zemlje, povzroča polzenje tal, premikanje ledenikov in tektonskih plošč ter podobne aktivnosti.

Izsledki nove raziskave, ki je bila pred dnevi objavljena v znanstveni reviji Nature Geoscience, pa kažejo, da se je vrtenje notranjega jedra Zemlje ustavilo in se bo morda kmalu začelo vrteti celo v nasprotno smer.

Raziskovalec s pekinške univerze Ji Jang in predstojnik katedre Šjaodong Songsta v želji, da bi natančno določila hitrost vrtenja Zemljinega notranjega jedra, preučevala seizmične valove, ki so se sprožili s potresi in so od 60. let prejšnjega stoletja potovali skozi Zemljino jedro. 

Od leta 2009 se seizmični zapisi, ki so se prej s časom spreminjali, niso bistveno spremenili, sta pojasnila in dodala, da to po njunem mnenju kaže, da se je vrtenje notranjega jedra ustavilo.

“Presenetljiva opažanja kažejo, da se je notranje jedro skorajda v zadnjem desetletju prenehalo vrteti in se morda začenja obračati v drugo smer,” sta zapisala v študiji. 

Geofizik z Avstralske nacionalne univerze Hrvoje Tkalčić, ki v raziskavo ni bil vključen, je kritičen do izsledkov raziskave. Meni, da se notranje jedro ni ustavilo, ugotovitve raziskovalcev s pekinške univerze pa nakazujejo le to, da je vrtenje notranjega jedra bolj usklajeno z vrtenjem Zemlje, kot je bilo pred desetletjem. “Nič kataklizmičnega se ne dogaja,” je dodal.

Song in Jang pa prav nasprotno na podlagi svojih izračunov trdita, da bi lahko že majhno neravnovesje med elektromagnetnimi in gravitacijskimi silami upočasnilo ali celo obrnilo vrtenje notranjega jedra. Menita, da je to del sedemdesetletnega cikla in da se je prejšnja prelomna točka pred tisto, ki sta jo zaznala v svojih podatkih med letoma 2009 in 2010, zgodila v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Tkalčić, ki je avtor knjige The Earth’s Inner Core: Revealed by Observational Seismology (Notranje jedro Zemlje: Razkrito z opazovalno seizmologijo, op. p.), pa je dejal, da so podatki, ki jih je študija zaobjela, sicer dobri, a da bi morali samo študijo vzeti z rezervo, češ da je potrebnih “še več podatkov in inovativnih metod, da bi lahko osvetlili to zanimivo problematiko”. Tudi Song in Jang sta se strinjala, da so potrebne nadaljnje raziskave.

Vir CNN in celoten članek na N1