Kaj se zgodi, če si vzamete PAVZO od socialnih omrežij

7. 7. 2024
Deli
Kaj se zgodi, če si vzamete PAVZO od socialnih omrežij (foto: shutterstock)
shutterstock

Socialna omrežja lahko predstavljajo zabavo, obenem pa nam vzamejo veliko časa, ne gre zanemariti tudi visoke zasvojljivosti virtualnega sveta. Preverite, kaj se zgodi zgodi, če prenehate z uporabo socialnih omrežij (tudi, če naredite samo kratek premor).

1. Na začetku se boste morda počutili slabo

Učinki prenehanja uporabe socialnih omrežij so pretežno dobri, a v začetku se lahko počutite slabo, saj boste občutili pravo abstinenčno krizo. Ob uporabi imate namreč povišan nivo dopamina, ob prenehanju pa se ta raven zniža, kar privede do slabe volje, pomanjkanja motivacije, celo anksioznosti ter občutka, da enostavno morate vsaj malo pogledati na splet, kaj se dogaja! 

2. Pri delu boste hitrejši in bolj učinkoviti

Tudi če med delom ne uporabljate telefona, lahko vašo produktivnost zmotijo že obvestila ali pa samo občutek, da bo vaš telefon vsak čas zazvonil. Socialna omrežja nas neprestano motijo pri delu. Tudi če imamo izklopljena obvestila, se dostikrat zgodi, da sami od sebe prenehamo z delom, v roke primemo telefon in odpremo družbeno aplikacijo.

Če denimo delate na nekem projektu, vmes pa preklapljate na zavihek Facebook-a, ste pri delu počasnejši in manj učinkoviti. Ameriško psihološko združenje predvideva, da z vmesnim preklapljanjem na socialna omrežja za delo porabimo kar 40% več časa.

3. Zmanjšal se bo vaš nivo stresa

Z uporabo socialnih omrežij lahko brez večjih težav spremljamo dogajanje kjerkoli po svetu. A ravno to spremljanje se lahko hitro obrne proti nam. Težnja po tem, da smo konstantno seznanjeni z vsem, kar se dogaja na spletu, povzroča povišanje kortizola, stresnega hormona. To povišanje pa lahko privede do težav s koncentracijo in spominom, nespečnosti, anksioznosti in celo depresije. 

Z izogibanjem socialnih omrežij raven kortizola znižamo, kar pripomore k umirjenosti in izboljšani koncentraciji.

4. Izboljšala se bo vaša kvaliteta spanca

Kolikokrat se vam zgodi, da pred spanjem že v postelji "scrollate" po različnih platformah? Ljudje v povprečju zadnjo 1 do 2 uri pred spanjem namenijo socialnim omrežjem. Ne samo, da se s tem odpravimo kasneje spati in posledično ne spimo dovolj ur - zaradi gledanja v ekran pred spanjem se poslabša tudi sama kvaliteta našega spanca.

Če vsaj malo prenehate uporabljati socialna omrežja je veliko večja verjetnost, da boste lažje stabilizirali vaše spalne navade in posledično bili bolj spočiti.

5. Boljše boste spoznali sebe

Socialna omrežja predstavljajo pobeg pred realnostjo in beg od sebe in svojih notranjih občutij. Vse več ljudi se zateka k virtualnemu svetu takrat, ko jih nekaj v življenju prizadane, razjezi oziroma se jih na nek način dotakne. Ravno uporaba socialnih omrežij spodbuja ignoriranje težav in tlačenje neprijetnih občutkov. 

Če se z neprijetnimi občutki ne soočimo, se odražajo v naših odnosih, počutju, pojavijo se celo zdravstvene težave. S tem, ko utehe ne iščemo v socialnih omrežjih, se lahko bolje spoznamo, se naučimo sprejemati neprijetne občutke ter spodbudimo lastno osebno rast.

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode