Kaj se zgodi z vašimi možgani, ko ne dobite dovolj spanca?

Koliko ur ste spali prejšnjo noč? Raziskave so pokazale, da lahko premalo spanca znatno vpliva na naše sposobnosti čez dan.

Kaj se zgodi z vašimi možgani, ko ne dobite dovolj spanca? (foto: shutterstock) shutterstock
28. 4. 2023

Znanstveniki za normalno delovanje našega organizma priporočajo od sedem do osem ur nočnega spanca. Bedeti pozno v noč se lahko velikokrat zdi mamljiva ideja, a se moramo zavedati, da to hkrati pomeni žrtvovati nekatere možganske funkcije.

Tu je 5 načinov, kako premalo spanca vpliva na vas in vaše možgane.

1.  Postanete manj pozorni

Ko ne prejmete dovolj spanca, se vaše kapacitete pozornosti znižajo. Avstralska študija je pri udeležencih testirala učinke zaspanosti in ugotovila, da se je bila njihova uspešnost na testu pozornosti po 24 urah brez spanca enaka uspešnosti ljudi, ki imajo v sebi 0,1 % koncentracijo alkohola v krvi.

2. Vaš reakcijski čas je počasnejši

Kako hitro se odzovete na dogajanje okoli vas? Hiter reakcijski čas je pomemben faktor pri številnih opravilih, a se z naraščujočo stopnjo zaspanosti ta upočasnjuje. Ena izmed študij je udeležencem naročila, da ob določenih znakih, ki se pojavijo na zaslonu, čim hitreje pritisnejo rdeči gumb. Nezanemarljivo počasnejši reakcijski čas so kazali tisti udeleženci, ki so prejšnjo noč prejeli samo šest ur spanca, poleg tega pa se na nekatere znake sploh niso odzivali. To bi lahko povzročili trenutki »mikrospanca«, ko možgani zaradi pomanjkanja spanja občasno za nekaj trenutkov izgubijo zavest.

3. Zmanjšana čustvena odpornost

Osebe s pomanjkanjem spanja poročajo o izjemno negativnem razpoloženju, čustveni razdražljivosti in hitro spremenljivih občutkih. Raziskave kažejo, da pomanjkanje spanja telo preplavi s stresnimi hormoni, poslabša čustveno inteligenco, poveča nagnjenost k obtoževanju drugih, zmanjša sposobnost reševanja problemov ter zmanjša samospoštovanje in empatijo. Udeleženci raziskave, ki so ostali budni 56 ur, so imeli znatno povečanje depresije, tesnobe in paranoje, kar kaže, da je spanec seveda nujen za normalno čustveno delovanje.

4.  Poslabšanje spomina

Raziskave kažejo, da je spanec ključnega pomena tudi za nastajanje spominov. Znanstveniki so ugotovili, da je REM spanje (najgloblja faza spanja) nujno, da si zapomnimo zapletena dejstva in postopke, ki smo se jih naučili prejšnji dan. Z nenehnim prebujanjem udeležencev raziskave vsakič, ko so vstopili v REM fazo spanja, se ti niso naučili stvari, ki so jih počeli prejšnji dan. Zato znanstveniki priporočajo, da si noč pred testom rezervirate za spanec namesto za učenje.

5. Vaš smisel za humor izgine

Se imate za duhovito osebo? Če ste v zadnjem času premalo spali, bi bilo dobro, da o tem še enkrat premislite... Študije namreč kažejo, da ljudje s pomanjkanjem spanja potrebujejo mnogo več časa, da razumejo šale v primerjavi z naspanimi posamezniki. Tudi, ko so udeleženci te raziskave zaužili svojo dozo kofeina, je bil njihov smisel za humor še vedno močno zakrnel.

Vir: psych2go.net