Kaj dobrega sem se naučila iz slabega razmerja?

Neuspešno razmerje je na meni pustilo kar nekaj slabih posledic, vendar mi je poleg tega dalo tudi veliko lekcij.

Kaj dobrega sem se naučila iz slabega razmerja? (foto: profimedia) profimedia
27. 8. 2022

Leta sem trpela v razmerju z osebo, ki je imela potrebo po kontroli in manipuliranju. Prisotnega je bilo ogromno čustvenega in psihičnega nasilja - čeprav ga v trenutku nisem sploh zaznavala, je to na meni pustilo ogromne posledice.

Razmerje mi je pustilo občutke manjvrednosti, skrhano samozavest in dvome o tem, če si sploh zaslužim ljubezen.

Ne bom lagala: bilo je težko. Po razhodu me je spremljala nepopisna bolečina in še danes mi je težko samo ob misli na vse, kar sem prestajala. Vseeno pa mi je to razmerje dalo dobre lekcije, ki me bodo večno spremljale.

Nisem odgovorna za čustva drugega

Moj nekdanji partner je bil pravi mojster v valjenju krivde. Kadar je jezno kričal name, je na koncu to spretno prikazal tako, da sem v bistvu bila jaz kriva, ker sem ga razjezila. Veliko časa sem verjela, da je moja naloga, da partnerja podpiram. Ko je bil jezen, razočaran, žalosten, sem mu nudila oporo in verjela, da me bo zaradi tega ljubil.

Spoznala sem, da sem na ta način zapostavila sebe. Naenkrat sem utihnila ter potlačila svoje občutke samo zato, da bi bilo to bolj ugodno za partnerja. Danes razumem, da nisem odgovorna za čustva partnerja, prav tako pa on ni odgovoren za moja čustva in moje odzive.

Oditi stran ne pomeni vedno obupati

Sploh v obdobjih prepirov sem velikokrat pomislila na razhod. A iskreno si nisem želela odnehati. Mislila sem, da bom lahko srečna samo, če bom vztrajala. Bala sem se obupati.

Še vedno se strinjam s tem, da so vsa razmerja težka. Še vedno sem pripravljena delati na sebi in odnosu. A če bom opazila, da sem edina, ki se v odnosu trudi za odnos, bom brez slabe vesti odšla. 

Vem, kaj moram spremeniti pri sebi

Preko neuspešne zveze sem ugotovila tudi, kaj si želim in česa ne bom tolerirala nikoli več. Moj bivši partner je v sebi bil zelo ranjen, primanjkovalo mu je samozavesti in v sebi je imel veliko potlačenih občutkov. Čeprav mi je žal zanj, ni moja naloga, da te občutke rešim. 

Zavedati pa se moram, da imam podobne težave tudi sama. Danes zato točno vem, da moram delati na celjenju svojih ran in biti v stiku s sabo, sicer bo moja podzavest zopet privleka identičnega partnerja. 

Močna sem bolj, kot si mislim

Preživela sem eno najhujših obdobij v svojem življenju. Tukaj ne govorim samo o odnosu samemu, temveč tudi o obdobju celjenja svojih ran po razhodu. Na trenutke je bilo peklensko težko in občasno se še vedno vprašam, kako mi je sploh uspelo. Vedno znova pa pridem do ugotovitve, da sem močna veliko bolj, kot sem mislila.

Razhod mi je dal neverjetno moč. Spodbudil me je, da se povežem s sabo, predvsem pa, da postavim sebe in svoje počutje na prvo mesto. Na nek bizaren način sem za celotno izkušnjo hvaležna, saj vem, da sicer ne bi prišla do takih spoznanj.

Na napakah se učimo in ključno je, da v nezdravih odnosih poiščemo lekcije, ki nam bodo koristile v prihodnje. Cilj je, da se zgodovina ne ponavlja in da si lahko zagotovimo boljše življenje.

Razmislite o vseh razmerjih, ki ste jih imeli. Naredite si seznam lekcij, ki ste se jih naučili, da boste v prihodnje stvari počeli drugače. Verjamem, da zmorete tudi vi.

Prirejeno po: YourTango