Kaj SPOROČATE človeku, ki ga LE NA POL POSLUŠATE?

10. 6. 2024
Deli
Kaj SPOROČATE človeku, ki ga LE NA POL POSLUŠATE? (foto: profimedia)
profimedia

Pomislite, kaj sporočate, ko napol poslušate prijateljico ali prijatelja, ker ne morete odmakniti pogleda od pametnega telefona.

S tem ji dajete vedeti, da za vas ni pomembna. Pokažete ji, da je ne opazite. Sporočate ji, da vam je nekdo, ki sploh ni prisoten, v tem trenutku, pomembnejši od nje.

Če se za trenutek ustavite in premislite, lahko opazite razliko med odsotnostjo in nevljudnostjo. Ko nismo popolnoma prisotni, zamudimo največ – neverbalna sporočila in govorico telesa, ki nam pogosto povedo več kot besede.

Prisotnost v trenutku je ključna za izgradnjo pristnih medosebnih odnosov in polno doživljanje življenja.

Kako biti bolj prisoten? Potrebna je le preprosta odločitev: kadar ste s prijatelji v naravi ali kjerkoli drugje, izklopite svojo napravo in si dovolite, da so vaše misli tam, kjer je vaše telo.

Razmislite, koliko resničnosti sedanjega trenutka zamujate?  Začnite z majhnimi koraki: pojdite na sprehod in pustite telefon doma. Če je to prevelik korak, ga vsaj ugasnite, ko hodite. Ko ste s prijatelji, nastavite telefon na "tiho". Izklopite ga, ko greste spat. Če ga uporabljate kot budilko, ga nastavite na "letalski način". Zapišite svoje misli in opažanja.

Prisotnost je darilo, ki ga podarimo sebi in drugim.

Povzeto po knjigi Moje življenje je moja odgovornost


Več o knjigi

Pripravila: Mirela Smajić, Izbrano z Mirelo
www.izbranozmirelo.si

Preberite si še: