Kaj vam sporoča mačka, če vas masira s tačkami?

30. 11. 2023
Deli
Kaj vam sporoča mačka, če vas masira s tačkami? (foto: shutterstock)
shutterstock

To, da ste deležni “mačje masaže”, najpogosteje pomeni naslednje tri stvari.

Lastniki mačk vedo, kako prijeten občutek je, ko mačka začne masirati s svojimi sprednjimi tačkami. Če ob tem še prede, to izraža posebno povezavo z lastnikom. Poglejmo si najpogostejše razloge, zaradi katerih mačka izvede svojo “masažo”.

1. Masaža v medicinske namene

V različnih kulturah so mačke že stoletja veljale za odlične zdravilke. Menijo, da lahko mačke prepoznajo človekovo slabo počutje in zato pristopijo do njega, ga masirajo s tačkami, predejo ter s tem oddajajo nežen in sproščujoč zvok. Če vas naprimer boli trebuh, je možno, da bo mačka to zaznala, se ulegla na vas in se zvila ravno na predelu trebuha, da bi ga ogrela ali pa ga začela nežno masirati.

2. Mačka s tem pokaže, kdo je njen lastnik

Mačke imajo dobro razvito sposobnost masaže in stiskanja s tačkami, saj to na začetku počnejo med sesanjem materinega mleka, da bi spodbudile čim večji dotok. Na blazinicah šap se nahajajo tudi mikrožleze, ki sproščajo dišečo snov. Človek s svojim šibkim vohom tega vonja sicer ne zazna, mačke pa ga izjemno dobro prepoznajo. Ta vonj nakazuje pripadnost, zato z “mačjo masažo” mačka poudari, da ji pripadate - pa tudi, da ona pripada vam. Prepričanje, da mačke ne čutijo svojega lastnika je zmotno, saj zelo potrebujejo človeško ljubezen in pozornost.

3. Izkazovanje naklonjenosti

Poleg tega, da mačke s svojimi nežnimi tačkami označujejo svoj teritorij, pa z masažo pokažejo tudi to, da vas imajo rade. To je znak naklonjenosti in zaupanja. Mačka ne bo nikoli prostovoljno skočila v naročje nekoga, ki ga ne mara ali mu ne zaupa. Če se hišni ljubljenček prikrade v vaše naročje to zagotovo pomeni, da ste mu všeč.

Vir: Sensa RS

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu