Kaj ženska NUJNO potrebuje po porodu?

19. 11. 2023
Deli
Kaj ženska NUJNO potrebuje po porodu? (foto: shutterstock)
shutterstock

Po porodu nam pravijo, naj počivamo, a ne povedo, zakaj. In včasih je ravno ta "zakaj" tisto, kar naredi razliko med "počitkom" in kasnejšim "globokim obžalovanjem".

Povprečni premer posteljice je 22 cm. Velika je kot solatni krožnik ali nogometna žoga. Ampak to ni katerikoli organ. To je organ, ki 9 mesecev raste in se razvija skupaj z našim otrokom. 

Po porodu posteljice v naši maternici ostane rana tam, kjer je bila pritrjena posteljica. Če bi imeli to rano zunaj, recimo na hrbtu, nogi ali na prsih, bi nam vsi rekli, naj počivamo. In še pomagali bi nam! 

Posteljica je organ, ki ga izločimo iz telesa. Če bi izgubili ledvico ali slepič, bi bilo 40 dni okrevanja minimalno. Naši zdravniki in družina bi pričakovali, da bomo počivale še dlje.

Rana, kjer je bila pritrjena posteljica je eden izmed glavnih razlogov za krvavitev po porodu. Iz te odprte rane izgubimo približno 1/10 zaloge krvi! Torej ne glede na to, ali je rodila vaginalno ali s carskim rezom, ima ženska v maternici to krvavečo rano.

Dlje ko je rana odprta, večje je tveganje za okužbo in krvavitev. Povprečno traja 6 tednov, da se povsem zaceli. A hitrost celjenja je odvisna od tega, koliko počivamo, od prehrane in predvsem od podpore, ki jo imamo.

Matere, ki imajo podpore manj, se celijo dlje časa in matere, ki se pripravijo, se lahko hitreje pozdravijo. Matera, ki prejme podporo, torej lahko bolj uspešno okreva, poskrbi za svoje zdravje in posledično tudi lahko bolj kakovostno poskrbi za otroka.

A ker celjenje poteka znotraj našega telesa, na skrivaj, ga včasih ne jemljemo resno. Predvsem pa ga resno ne jemlje naša skupnost in okolica.

Po porodu gremo skozi hormonske spremembe, smo izčrpane, čustveno ranljive, naučimo se hraniti svojega dojenčka, obenem pa si naše telo še prizadeva, da bi zacelilo to ogromno rano. 

Če ste partner/mož, prijateljica/dekle ali družinski član, si zapomnite te informacije in jih razumite: kar ženska po porodu potrebuje je PODPORA. 

Prirejeno po: Lupinica - podpora v času nosečnosti, poroda in starševstva