Kako dolgo lahko pustite mačko samo doma?

Mit, da so mačke povsem samozadostne in ne potrebujejo človeka, je na preizkušnji, kadar smo dlje časa zdoma. Preberite, kaj storiti, da vaša odsotnost ne bi negativno vplivala na njihovo počutje in zdravje.

Kako dolgo lahko pustite mačko samo doma? (foto: profimedia) profimedia
3. 3. 2022

Mačke se lahko zabavajo same - to je res. Ni jim vedno do crkljanja, včasih nas ignorirajo… to pa še ne pomeni, da ne potrebujejo stika s človekom. Ljudje pravijo: »Če hočete družbo, si omislite psa, če nimate časa, pa mačko.« A to ni popolnoma resnično. Četudi jim pripravite več hrane in svežo vodo, še ne pomeni, da ste lahko odsotni več dni skupaj.

Mačke so družabna bitja

Udomačene mačke vas potrebujejo. Že drži, da vam bo pes morda na bolj krut način pokazal, da vam zameri, ker ste ga pustili samega – zna vam uničiti pohištvo, polulati tla, z neprestanim lajanjem in praskanjem po vratih vznemirjati sosede… Četudi mačke niso tako glasne in očitne, imajo svoje potrebe, ki jim mora biti zadoščeno. Če ste prevzeli odgovornost za skrb za domačo žival, jim morate nuditi udobje, ki pa se ne nanaša samo na varno zatočišče in hrano.

Mačka vas sicer ne potrebuje za skupni sprehod, vseeno pa si želi človeške družbe. Znanstveniki sicer še niso ugotovili, kako dolgo lahko mačko najdlje pustimo samo, vsekakor pa ne predolgo.

Tudi mačke imajo čustva

Študije o osamljenosti mačk ne obstajajo, raziskovali pa so njihovo obnašanje in čustva, ki razbijajo nekatere mite o mačji neodvisnosti. Čeprav določene mačke rade na samem poležavajo cel dan, lahko ob daljši odsotnosti človeka postanejo močno osamljene, kar vodi v depresijo. Tiste, ki imajo dostop do vrta oziroma gredo lahko iz hiše, če se jim tako zahoče, so manj nagnjene k nihanju razpoloženja in lahko dlje časa preživijo brez vaše navzočnosti. Treba pa se je zavedati, da ima vsaka mačka svoj karakter in nekatere potrebujejo več pozornosti kot druge. Sicer pa, sami najbolje poznate svojo mačko.

Kako ukrepati, če veste, da boste dlje časa zdoma

  • Prosite soseda ali bližnjega, da vsak dan obišče mačko, ji očisti stranišče, zamenja vodo in pripravi zadostno količino hrane.
  • Mački vnaprej priskrbite igralne rekvizite in uredite površine, kjer se lahko zabava sama, ne da bi uničevala vaš dom.
  • Lahko jo oddate v mačji hotel, ampak zavedati se morate, da pogoji tam ne bodo enaki kot doma. Nekatere mačke ne prenesejo utesnjenosti v kletki in ne marajo biti obkrožene z drugimi živalmi. To je lahko za njih precej stresno. 
  • Morda bolje, da najamete 'mačjo varuško'. V tujini je to že precej uveljavljena praska. Gre za podobno stvar, kot je čuvanje hiše, kadar greste na dopust … s tem, da oseba (ponavadi v zameno za brezplačno bivanje) skrbi še za mačko.

Preden se odločite premislite, kako bo vašo izbiro doživljala vaša mačja sopotnica. To ji dolgujete. 

vh, Vir: Psychology Today

Preberite še: Vsaka mačka pride z razlogom