To so najstarejša drevesa na svetu! Poglejte si, kako impresivna so!

Če želite videti domnevno najstarejše drevo na svetu, se morate odpraviti na vrh gore na Švedskem, kjer ena sama smreka živi že skoraj 10 tisoč let.

To so najstarejša drevesa na svetu! Poglejte si, kako impresivna so! (foto: profimedia) profimedia
24. 11. 2022

Še leta 2018 je laskavi naziv "najstarejšega drevesa na svetu" nosil veličastni bor iz Kalifornije, nato pa odšel k smreki, ki so jo odkrili na vrhu švedske gore. A to ni čisto zagotovo, saj se je boju pridružilo še drevo iz čilskega gozda.

Trenutni rekorder je smreka

Če želite videti najstarejše drevo na svetu, se morate odpraviti na vrh gore na Švedskem, kjer smreka živi že skoraj 10 tisoč let. Smreko, ki je pognala korenine ob koncu zadnje ledene dobe (okoli leta 7542 pred našim štetjem), so leta 2004 odkrili znanstveniki, ki so raziskovali drevesne vrste na gori Fulufjället (kratko Fulu) v provinci Dalarna. Njeno starost so potrdili štiri leta pozneje po podrobni analizi.

Blizu vrha gore Fulu so raziskovalci našli skupino smrek, starih več kot 8000 let, vključno z dokazi, da je eno drevo staro 9550 let. Profesor geografje Leif Kullman je drevo poimenoval Old Tjikko v čast svojega pokojnega psa.

Najstarejša smreka Old Tjikko sicer ne izgleda tako zelo stara, stare so namreč njene korenine. 

Vendar odkritje gorske smreke ni brez polemik. Izjemno starost drevesa pripisujejo njegovemu koreninskemu sistemu, vidni del drevesa — deblo, veje, storži in iglice — pa živi "le" približno 600 let, saj se je drevo skozi leta obnavljalo. Postavlja se vprašanje, ali je drevo, ki se tako spreminja, dejansko še vedno isto drevo?

Ostali starostni rekorderji med drevesi

Preden so Egipčani sploh začeli graditi znamenite piramide v Gizi, je v Belih gorah v vzhodni Kaliforniji pognal korenine majhen bor z imenom Metuzalem. To drevo še vedno raste in je nekoč veljalo za najstarejše drevo na svetu. Podatki iz jedra njegovega debla ocenjujejo starost na 4853 let.drevo

General Sherman je velikanska sekvoja, ki raste v nacionalnem parku Giant Forest of Sequoia v okrožju Tulare v ameriški zvezni državi Kalifornija. Po prostornini je največje znano živeče enodebelno drevo na Zemlji. Ocenjuje se, da je star okoli 2200 do 2700 let.

Toda leta 2022 so v Čilu odkrili patagonsko čempreso, znano kot Gran Abuelo (pradedek) ali Alerce Milenario, ki naj bi bila novi kandidat za najstarejše drevo na svetu. To posebno drevo, ki so ga našli v soteski v čilskem narodnem parku Alerce Costero, je po ocenah staro 5484 let.

Čilski znanstvenik Jonathan Barichivich, ki je našel in proučeval drevo, je ugotovitve predstavil na konferencah. Ker pa je Barichivich ocenil starost drevesa na podlagi delnega vzorca jedra, obstaja nekaj polemik o točnosti ocene.

Najstarejša oljka na Kreti

Oljka Vouves pa je oljka v vasi Ano Vouves na Kreti v Grčiji. Verjetno ena najstarejših oljk na svetu, ki še danes prideluje oljke. Točne starosti drevesa ni mogoče določiti, vendar ocenjujejo, da je stara vsaj 2000 let.

Ne glede na starost so najstarejša drevesa na svetu ključnega pomena – ne le za zdravje okolja, temveč tudi kot merilo podnebnih sprememb. S preučevanjem vzorcev drevesnih sredic lahko znanstveniki vidijo vpliv okoljskih sprememb na drevesa in njihovo okolico, so zapisali na hrvaški strani punkufer.dnevnik.hr.