Ali pri kuhanju turške kave res drži pravilo naših babic, po katerem je kavo, potem ko zavre, treba še trikrat odstaviti in spet pristaviti na ogenj?
"Tega pravila naših starih mam nikar ne upoštevajte," pravi Damir Jusović, pražar z najvišjo stopnjo izobrazbe v modulu praženja in s prestižno diplomo Coffee Skills, ki jo podeljuje Specialty Coffee Association s sedežem v Londonu.
"Kavo dajte v mrzlo vodo, v razmerju 1 proti 10 ali 1 proti 12. Po eni minuti, ko se voda toliko segreje, da kava potone, jo pomešajte, in brž ko se začne dvigovati, jo natočite v skodelico.
Zakaj? Zaradi ekstrakcije, ki pri turški kavi ne sme biti predolga, da voda iz kavnih zrn ne izvleče preveč nezaželenih spojin. V prvi fazi ekstrakcije se namreč iz kave izločijo kisline in soli, v drugi se začnejo topiti sladkorji, v zadnji fazi pa se izloči največji delež kofeina, tanini in druge grenke spojine, kar povzroča močno grenkobo, ki prevlada nad preostalimi okusi."
Več na spletišču blendmeup.si in prazarna.com
PREBERITE SI ŠE:
- Kardiolog dr. Borović: "Najslabše je piti kavo z mlekom."
- Ines Stojanović: Menstruacija, ženski cikel in travma (Sensa podkast z Ano)