Kako preprečiti lenobo s preprosto japonsko tehniko

Kako premagati lenobo? 

Kako preprečiti lenobo s preprosto japonsko tehniko (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
15. 2. 2019

Joj, ti lenoba, kako si lena. Danes se mi prav nič ne da. Prav nič mi ne gre od rok. Še ta članek se spravljam pisati že pol ure. Toda, ali je res tako zelo narobe, ko imamo dneve, ko se nam res nič ne ljubi? Niti ljubiti? Ko je vse, kar si želimo, poležavanje na kavču, gledanje pocukranih tv serij in hranjenje z nam najljubšimi sladkimi in slanimi pregrehami. Upam si trditi, da se tako počuti prav vsak izmed nas in da zaradi tega nisem prav nič posebna in drugačna. Vsi smo leni. Tu pa tam. Kar je popolnoma prav. Zakaj pa ne.

Toda kljub temu nas včasih lenoba rada preseneti v trenutkih, ko je pravzaprav ne želimo in ni dobrodošla. Ko imamo roke, ki se jih moramo držati ali neodložljive obveznosti. Za te primere so Japonci izumili tehnike, ki nam morda pridejo na pomoč.

Kako torej po japonsko premagati lenobo?

Vse se začne že na delovnem mestu, kjer vsi radi brskamo po spletu. Ko povzamemo čas, ki ga posvetimo brskanju in ga združimo v ure, vidimo, da smo v enem tednu samo s tem porabili približno 4 ure in 5 minut, kar pa niti ni tako malo. S tem seveda mislim le čas na delovnem mestu in ne doma oz. v prostem času.

Kaj je KAIZEN?

Beseda je izpeljana iz dveh besed, »kai« (pomeni spremembo) in »zen« (pomeni spremembo na bolje). Kaizen je torej vrsta tehnike, ki nam pomaga ustvarjati velike spremembe skozi čas, a preko majhnih sprememb.

Glavni cilj tehnike je takšen, da velike oz. dolgoročne cilje razdrobimo na manjša opravila. Vse to z namenom prelisičiti um, da delamo precej manj in lažje, kot v resnici. Če imamo pred sabo le velik cilj z veliko opravili, se nam lahko zgodi, da bomo obupali na pol poti ali se zaradi prevelikega bremena predali. Če pa si postavljamo manjše, sprotne cilje, se nam naloga zdi precej bolj izvedljiva. Prav tako je veliko večja motivacija za nas, če uspešno opravimo en majhen cilj in nam to daje zagon za nadaljnje podvige.

Kaj storiti?

Ta tehnika nas uči, da se ne smemo osredotočati na določen problem. Torej, če si neprestano želimo preprečiti lenobo, bomo dosegli ravno nasproten učinek. Zatorej je priporočljivo, da si med delom vzamemo 5 minutne odmore ali za kratek čas meditiramo, kajti s tem si bomo na novo osvežili naše možgane. Tudi na naših računalnikih moramo osvežiti stvari, mar ne? Naslednji način osvežitve je ta, da uporabimo svojo moč navdihovanja drugih. Kaj to pomeni? Pomeni, da naučimo druge, kako nekaj opraviti ali narediti, kar mi že dobro poznamo ali celo obvladamo. To nam bo dalo nove energije in ponovno bomo vzljubili nekaj, kar smo ljubili in radi počeli, a nam je postajalo precej samoumevno. Morda bomo nekaj, kar že dobro razumemo, razumeli še na novi, višji stopnji. Vsekakor pa je dobro, da Kaizen sprva sami dobro naštudiramo in šele nato poučujemo druge.

Sposojanje raznih tehnik in metod za boljše življenje od drugih kultur ni nič novega in to kot ljudstva počnemo že stoletja, če ne tisočletja. Karkoli že osvajamo, prav nič ni narobe, če poskušamo razumeti druge običaje in drugačno razmišljanje. Kvečjemu si razširimo obzorje in smo še bolje pripravljeni na vse ovire, ki nas bodo morebiti pričakale na naši poti življenja. Zatorej, če je vaš prvotni cilj postati najboljša, najproduktivnejša  verzija vas samih, potem je Kaizen zagotovo pravi naslov. Ugotovili boste, da ste veliko manj lenobni ali nemotivirani in precej bolj samozavestnejši.

Torej, če ste si vzeli nekaj minut časa za ta članek, vam zagotavljam, da ste naredili že veliko. Prebrali ste več kot 600 besed in to naj vam bo majhna spodbuda za vnaprej. Le pogumno in počasi. Nikamor se ne mudi. Važno je le, da pridemo tja, kamor si želimo. In v to ne dvomim.

Nina Kirbiš