Kako se v novem letu znebiti slabih navad?

Slabe navade vam otežujejo življenje, doseganje ciljev, na kocko postavljajo vaše fizično in psihično zdravje, predvsem pa tratijo vaš čas in energijo. Velikokrat pa vas ravno slabe navade omejujejo pri doseganju kariernih ciljev.

21. 12. 2018

Večinoma so slabe navade način soočanja z zdolgočasenostjo in stresom – pa naj gre za grizenje nohtov, prekomerno ali prepogosto pitje alkohola, zapravljanje časa na internetnih straneh, kajenje, spuščanje obrokov, prenajedanje… A zdravega soočanja s stresom in zdolgočasenostjo se da naučiti in slabe navade zamenjati z dobrimi.

 »Določene slabe navade so povezane s stresom, ki smo mu izpostavljeni na delovnem mestu in jih najlažje odpravimo tako, da se lotimo izvora težave. Zdravo in prijetno delovno okolje ter skrb vodilnih v podjetju za promocijo zdravja na delovnem mestu, lahko v določeni meri odpravi stresno okolje in tako posamezniku pomaga izkoreniniti slabe navade. Če potrebujete pomoč pri kreiranju zdravega okolja za vaše zaposlene, vam lahko pomaga Vitalno podjetje

Zakaj se jih je tako težko znebiti?

Slabe navade so sestavljene iz treh stvari, ki si nenehno sledijo, in sicer gre za:

·      sprožilec (dražljaj, ki sproži navado),

·      rutino (izvajanje navade) in

·      nagrado (korist, povezano z navado).

Recimo, da imate slabo navado uživanja čokoladnih piškotov vsak dan, ko se vrnete domov iz dela. Vaš »krog navade« izgleda približno takole:

·      sprožilec (stres, ki se nabira v službi),

·      rutina (uživanje piškotov),

·      nagrada (začasno zmanjšanje stresa oz. izboljšano počutje).

Ko ponavljate vedenjski vzorec, ta sčasoma postane avtomatičen – navada. Možgani začnejo določen sprožilec povezovati z določeno nagrado.

6 slabih navad, ki škodijo vašemu kariernemu uspehu in kako jih odpraviti:

1. Preskakovanje zajtrka

Ne velja zaman za »najpomembnejši obrok dneva« - jutranji obrok povezujejo z izboljšanimi kognitivnimi sposobnostmi.

Hiter nasvet: Z zdravim zajtrkom lahko zaženete metabolizem in izboljšate osredotočenost čez dan.

2. Sedenje, sedenje in sedenje

Četudi se sicer trudite živeti kar se da zdravo, lahko ure in ure sedenja slej ko prej vodijo do zdravstvenih težav.

Hiter nasvet: Če je mogoče, poskusite uporabljati mizo, ob kateri je potrebno stati, sicer pa se potrudite in vsako uro vsaj malce sprehodite – četudi le do kozarca vode ali stranišča.

3. Nerganje

Optimizem pripomore h zdravju, daljšemu življenju in uspehu tako v službi kot tudi zunaj nje.

Hiter nasvet: Ko ste pod stresom, namesto pritoževanja raje globoko vdihnite in zapišite tri stvari, za katere ste hvaležni.

4. Primerjanje s sodelavci

Ste že slišali za rek, da je primerjanje tat radosti?

Hiter nasvet: Uspehe sodelavcev in kolegov uporabite kot motivacijo za doseganje lastnih kariernih ciljev.

5. Delanje več stvari hkrati

Večina ljudi je prepričana, da so dobri pri opravljanju dveh stvari naenkrat, a le 2 odstotka populacije sta učinkovita pri večopravilnosti.

Hiter nasvet: Za vsako opravilo si vzemite 50 minut brez kakršnihkoli distrakcij, nato pa se za dobro delo nagradite z 10-minutnim odmorom. 

6.  Zamujanje

Zamujanje trati čas ljudi, s katerimi ste morda dogovorjeni, daje občutek neresnosti in povzroča dodaten stres.

Hiter nasvet: Namesto, da se trudite biti točni, poskusite priti 15 minut pred dogovorjenim časom.

Seveda pa je zelo pomembno tudi to, da se zaposleni na delovnem mestu počutijo dobro in da delodajalec poskrbi za njihovo zdravje in dobro počutje. Veliko lahko delodajalec naredi že z uspešnim programom promocije zdravja na delovnem mestu, ki je zakonsko obvezujoč, a ga veliko podjetji v Sloveniji nima ali pa ima neprimernega. Na vseh področjih zdravja na delovnem mestu vam lahko na pomoč priskoči Vitalno podjetje.

POSKRBITE ZA ZDRAVJE SVOJIH ZAPOSLENIH IN USPEŠNO PODJETJE!

Vitalno podjetje je najbolj zaželen program promocije zdravja in dobrega počutja za vaše zaposlene. Znižajte stroške bolniških odsotnosti in dvignite zadovoljstvo kolektiva.

S pomočjo programov promocije zdravja in rekreacije, gradimo pozitivno kulturo podjetja, kjer poskrbimo za delovno mesto, kamor se delavci radi vračajo. Posledično se poveča pripadnost podjetju in zmanjšajo medgeneracijski konflikti in fluktuacija.

Kontaktirajte nas na: info@vitalno-podjetje.si ali 051 339 543, www.vitalno-podjetje.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri