Kako turisti uničujejo tri privlačne počitniške lokacije

Turisti nismo le vir dobička za gostujoče dežele. Lahko smo tudi uničujoča sila.

27. 7. 2013

MOUNT EVEREST

Pred šestdesetimi leti na Everest še ni stopila človeška noga. Danes se na famozni vršac vzpenja tudi po 150 ljudi dnevno. Veliko ljudi, pa seveda pomeni tudi veliko problemov za okoliško naravo. Številni turistični avanturisti namreč za seboj puščajo kupe smeti in celo svoje iztrebke (ki se v subpolarni atmosferi prijetno zamrznejo za vse večne čase). Kot je letos maja v obširnem članku poročala publikacija TIME: "60 let po prvem človeku na Everestu, je gora popolnoma zasvinjana."

 

Z nenadnim porastom hribolazcev, ki želijo tvitati iz vrha sveta, pa je problematična postala tudi sama gneča. Na nekem predelu gore, imenovanem Hillary Step, razmišljajo celo o postavitvi lestve, da bi pohitrili pretok alpinistov, saj ozko grlo prehodne poti povzroča tudi večurne zastoje, kot so poročali na spletni strani AlJazeere

Gneča na Everestu
Vir: aljazeera.com

Gneča na Everestu
Hillary Step na dober dan. Vir: aljazeera.com

Si lahko zamislite kaj tako trapastega, kot lestev tik pod vrhom Mount Everesta?

Narodni park DOLINA SMRTI

Ko pritegne neznosna vročina, se večkrat vprašamo, če bi lahko na pločevini našega avtomobila ali pa na pekoči okenski polici, celo spekli jajce. Da se stopnja vročine očitno vedno meri s sposobnostjo peke jajca na neprimernih lokacijah, dokazujejo tudi problemi, s katerimi se soočajo v narodnem parku Dolina smrti v Nevadi.

Turisti, ki obiščejo ta pekel na zemlji, namreč pogosto želijo preveriti, če je resnično mogoče speči jajce na tleh žgoče puščave, predvsem na pločniku ob cesti, ki pelje skozi puščavo. Pripomočke za svoje poskuse pa nato pusti za seboj, zato je park poln jajčnih lupin in kartonastih škatel za jajca.


Napačno.

Problem je postal tako pereč, da so na facebook strani narodnega parka celo javno prosili ljudi, naj prenehajo razbijati jajca vse naokoli, ker vzdrževalne ekipe zapravljajo nešteto delovnih ur samo za pobiranje jajčnih lupin in embalaže.

Ironično, so si problem na glavo nakopale oblasti same, ko so na YouTube pred časom objavile uradni filmček, v katerem so želeli zavreči mit o peki jajc na tleh Doline smrti, češ, da ne deluje (in da je možno le, če uporabite ponev in pokrovko). Milijone turistov je seveda videoposnetek dojelo popolnoma napačno.


Pravilno. In uradno.

BENETKE

Če ste zadnja leta kdaj brusili pete s sprehodom čez romantične Benetke, ste ob prihodu na trg Sv. Marka skoraj zagovoto ugledali enormno križarko, ki kot gigantski plavajoči hotel drsi ob mestu mostov. Ko te 15-nadstropne distopije prikolovratijo v nedrje Benetk, prebivalci radi porečejo, da je prizor kot v znanstveno-fantastičnem filmu.

Prihodi neštetih tovrstnih mega križark, pa ni le neprijeten za prebivalce, ki dnevno doživljajo filmsko različico Dneva neodvistnosti, temveč je škodljiv za mesto samo. Pošastne križarke namreč motijo radijske signale, dvigujejo nivo vode, z vibracijami pa celo uničujejo starejše stavbe v mestu.