Ta pozitivna jutranja rutina vam lahko obrne življenje na bolje

Čas je, da začnemo skrb zase postavljati na prvo mesto. Čas, ki ga namenimo sebi je kot gorivo, ki nam daje energijo in nas žene naprej. Kadar smo sami polni energije, bomo to lažje delili tudi z ljudmi okoli nas, bolj bomo potrpežljivi in lažje se bomo lotevali življenjskih izzivov.

Ta pozitivna jutranja rutina vam lahko obrne življenje na bolje (foto: profimedia) profimedia
4. 11. 2021

Niti pomislimo ne, da bi, ko našemu avtu zmanjka goriva, vozili še nadaljnih 100 kilometrov. Iz nekega razloga pa od sebe pričakujemo ravno to – ko smo utrujeni in brez energije, se še vedno ženemo dalje, namesto da bi se ustavili in najprej poskrbeli za napolnitev svojega rezervoarja. Čeprav se lahko v tistem trenutku to zdi kot potrata časa, ker smo preokupirani z obveznostmi, bi bili verjetno presenečeni, koliko hitreje in lažje stečejo stvari enkrat, ko je naš rezervoar napolnjen. 

Skrb zase lahko za vsakega posameznika izgleda drugače – za nekatere je to sprehod v naravi, za nekatere meditacija, branje knjig, nega telesa, športna aktivnost ... 

Z vami delim to, kar je pomagalo meni. Odločila sem se, da si čas zase vzamem zjutraj, saj imam takrat možnost, da vplivam na celoten dan, ki je pred mano in poskrbim, da ne »vstanem z levo nogo«. Začela sem postopoma, najprej s 5 minutno jogo vsako jutro. Kmalu sem začela opažati pozitivne spremembe – zjutraj sem se lažje vstajala, čez dan sem bila bolj potrpežljiva s svojim sinom, bila sem bolj pomirjena. Moj štiriletni sin mi je celo povedal, da izgledam srečno! 

Vse to mi je dalo še večjo motivacijo in svojo jutranjo rutino sem začela podaljševati in nadgrajevati, skladno s potrebami svojega telesa in uma. 

V naslednjih letih sem jo razvila v rutino iz 3 korakov, ki mi je obrnila življenje na bolje – čez dan se počutim bolj veselo, mirno in bolj povezano s sabo. Lažje tudi izražam svoje potrebe. 

Kot sem že povedala, skrb zase za vsakega izgleda drugače, pomembno pa je, da poskrbite za vse tri spodaj naštete točke. Tu najdete nekaj idej za začetek.

Trije koraki pozitivne jutranje rutine

Um

 • Zapišite svoje sanje.
 • Samo pišite, karkoli vam pride na misel, brez filtra, tudi če je nesmisel (prosto pisanje).
 • Zapišite vse misli ali ideje, ki plavajo po vaših mislih, dokler se ne počutite lažje.
 • Napišite 10 do 15 stavkov, ki se začnejo z »Jaz sem« (npr. Jaz sem ljubljen/a, Jaz sem srečen/srečna ...)
   

Telo

 • Zavrtite si svojo najljubšo glasbo in zaplešite.
 • Naredite tri pozdrave soncu.
 • Raztegnite se in se premikajte na kakršen koli način, ki ga občutite kot udobnega.
 • Naredite nekaj sklec in skokov, dokler ne začutite toplote v telesu.

Duša

 • Sedite v tišini tri do pet minut in samo opazujte svoj dih.
 • Izberite vodeno meditacijo.
 • Meditirajte na kakršen koli način, ki se vam ustreza.
 • Začnite lahko z eno minuto sproščanja in potem opazujete, kako se počutite.

Kako začeti?

Najprej si zadajte namen, da želite ustvariti svojo jutranjo rutino, ki vas bo napolnila z energijo za nov dan. 
Če se zjutraj težko vstajate, razmislite o možnosti, da greste zvečer prej v posteljo (že 15 ali 20 minut prej lahko naredi razliko). 
Že dan prej si pripravite stvari za rutino (razgrnite podlago za jogo, pripravite pisala ipd.)
Bodite nežni s sabo in začnite s petimi minutami.
Opazujte, kako se počutite v naslednjih dneh in kakšen vpliv ima na vas to, da ponudite prednost svojim potrebam in sami sebe spet postavite na vrh svojih prioritet.

Povzeto po: tinybuddha.com