Kako zaviti darila z naravnimi materiali?

11. 12. 2020
Deli
Kako zaviti darila z naravnimi materiali? (foto: sanjski šopek)
sanjski šopek

»Zavijanje darila mora biti preprosto, hitro in prijazno do okolja. Najbolje z materiali, ki jih imate zagotovo doma.« - Metka Sporiš, Sanjski šopek

Ideje za zavijanje sanjskih daril

Božično-novoletni prazniki v naše domove privabljajo pravo mero dobrega vzdušja in magičnosti. Letos je magičnost zagotovo tista, ki jo še dodatno potrebujemo, saj se leto polno preprek in težav, počasi bliža koncu.

December je tako poln nakupov daril, malenkosti, ki bodo popestrile vsakodnevne dni naših najdražjih, poslušanja božičnih pesmi, gledanja božičnih filmov in prenajedanja s prazničnimi dobrotami. Poleg vseh prijetnih opravil pa nas čaka tudi zavijanje daril, ki je za nekatere čas, da pokažejo svojo ustvarjalno plat, za druge pa prava nočna mora. V katero skupino spadate vi?

Ne glede na to ali vam zavijanje prazničnih daril predstavlja višek kreativnosti v celem letu, ali pa to delo raje predate nekomu drugemu, vsekakor vam nekaj idej zagotovo pride prav. Če ne drugega zato, da darila niso vsako leto enako zavita.

Metka iz Sanjskega šopka je za ta praznični december pripravila šest različnih idej, s katerimi bo zavijanje daril hitro, luštno in okolju prijazno.

Za zavijanje daril uporabite papir

Preden se lotite zavijanja daril, je prvi način, na katerega pomislite, zagotovo zavijanje v nek lep klasičen zavijalni papir z božičnim potiskom. Namesto tega raje uporabite kar klasični »natur« rjav papir ali pa navadne bele A4 liste. Zlepite jih skupaj toliko, da dobite dovolj veliko površino za zavijanje daril različnih velikosti. Ta ideja je primerna predvsem za tiste, ki se radi igrate, saj nanj lahko narišete ponavljajoče se vzorce, odtisnete vzorce s štampiljko, narišete ilustracijo, ga pobarvate v celoti, narišete preprosto pentljo ali pa vsakemu obdarovancu namenite personalizirano sporočilo.


»Furoshiki« ali japonska umetnost zavijanja daril

Japonci so znani po tem, da darila zavijajo v tekstil, na zahodu pa smo navajeni darila zavijati v klasičen zavijalni papir, ali pa jih enostavno samo damo v škatlo ali vrečko. Japonci uporabljajo posebne rutke, ki so primerne za darila različnih velikosti. Rutke potem ne vržejo v smeti, ampak jih uporabljajo še naprej, s čimer poskrbijo za okolje. Zato letos darila namesto v klasičen papir zavijte v rutko, kuhinjsko krpo, robček, kos blaga ali pa v krpice iz voska, ki so vedno bolj priljubljene. Vse to lahko namreč obdarovanec še naprej uporablja.

Zavijanje v časopisni papir

Dekorativni papir stane, časopisni papir pa imate prav vsi doma. Časopisni papir je izredno primeren za zavijanje daril različnih velikosti, je malenkost bolj robusten in nevtralen. Lahko kupite tudi tuje izdaje časopisov in tako za vsakega posameznika uporabite različne vrste papirja. Popestrite ga lahko z rdečim trakom, z naravnimi materiali, ga poslikate s temperami, ali pa mu dodate le veliko pentljo. Tako ustvarite drugačno in bolj »retro« praznično darilo.

 

Dekoracija iz naravnih materialov

December je znan po določenih vonjih in okusih, kot so kuhano vino, cimet, suhe pomaranče in smola. Vsi ti naravni materiali so več kot dobrodošli pri zavijanju daril. Med sprehodom v gozdu naberite vejice in listje, doma pa pobrskajte po kuhinji, posušite pomarančo ali za okrasek vzemite cimetovo palčko ... Ko zaključite z zavijanjem, te malenkosti pritrdite na darilo ter s tem pričarajte malenkost drugačen, a še vedno prazničen in šik videz.

Namesto papirja uporabite steklen kozarec

Je darilo, ki ga boste podarili manjše in ga ne želite zavijati? Uporabite klasičen steklen kozarec za vlaganje, ki ga imate zagotovo nekje doma. Kozarci so tudi prijazni do okolja, darilo pa bo zares unikatno. Nanj napišite personalizirano voščilo, polepite ga z izrezki, okrasite z vrvico ali nanj nalepite nalepko. Dodate lahko tudi vejice ali pomaranče ali naredite večjo pentljo.

Za piko na i: Kapljica eteričnega olja

In še en skrivni nasvet, ki bo poskrbel za maksimalen učinek vašega prazničnega darila. Ko končate z zavijanjem darila, ga pokapljajte s kapljico eteričnega olja. Najbolj pametno je, da pokapljate pentljo ali pa spodnji del darila. S tem vaše darilo ne bo le lepo na pogled, ampak tudi lepo dišeče.

 

Hitro skočite na spletno stran Sanjskega šopka, na kateri vas čakajo praznična darila za vse okuse in mini decembrski izziv, v katerem lahko pokažete, kako zavijete darilo brez plastike.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk