To so živila, ki jih kardiolog močno odsvetuje.
Znani ruski kardiolog in televizijski voditelj Aleksander Myasnikov je nedavno opozarjal na nevarnosti že pripravljene hrane. Na svojem kanalu je poudaril, da se v že pripravljeni, konzervirani hrani lahko skriva eden najslabših strupov – botulin toksin, ki lahko že v zelo majhnih količinah povzroči hudo zastrupitev.
Preberite si še:
»Zakaj toliko ljudi uporablja pripravljene obroke ali dostavo pripravljenih obrokov? Da, morda je praktično. Toda vsako dostavljeno živilo ali tisto, ki ga kupite pripravljeno v trgovini, predstavlja nevarnost zastrupitve s hrano. Med čakanjem na dostavo lahko poljubno jed pripravite sami. Nimate časa za kuhanje ali pa ste preleni, da bi se potikali po kuhinji? Potem bodite pripravljeni na težave. To je cena za udobje,« je bil v predstavitvi precej strog.
Poudaril je, da je botulinum toksin najslabši strup od vseh znanih in ga celo označil za "potencialno orožje bioterorizma". Ruski kardiolog je navedel, da se ta snov, ki jo proizvaja bakterija Clostridium botulinum, največkrat nahaja v neustrezno konzervirani ali vakuumsko zaprti hrani, v konzervirani koruzi, grahu in stročnicah ter v ribjih konzervah.
»Če se želite zaščititi, vsebino konzerve obvezno segrevajte vsaj 10 minut. Prepražite jo v ponvi,« je pojasnil zdravnik.
Myasnikov je poudaril, da so simptomi botulizma, bolezni, ki jo povzroča zastrupitev z botulinskim toksinom, zelo opazni in se največkrat pojavijo od 12 do 16 ur po zaužitju okužene hrane, včasih pa se lahko pojavijo že v pol ure. Glavni simptomi so dvojni vid, povešene veke, oslabelost obraznih mišic, občutek omrtvelosti trebuha itd. »Kasneje oslabelost napreduje in simptomi se spustijo navzdol – na roke, prsni koš – in od tod do paralize dihalnih mišic, zato taki bolniki pristanejo na kliničnih mehanskih ventilatorjih,« jr pojasnil dr. Myasnikov.
Vir: krstarica.com