Katera je najstarejša gostilna na Slovenskem?

12. 2. 2024
Deli
Katera je najstarejša gostilna na Slovenskem? (foto: TIC Konjice)
TIC Konjice

Ali veste, katera gostilna v Sloveniji je najstarejša? Spada tudi med 10 najstarejših restavracij na svetu! Obstaja namreč že od leta 1467. 

To je gostilna Gastuž, ki stoji tik ob starodavni Žički kartuziji. Med njenimi debelimi zidovi veje duh starega veka: gre za najstarejšo še delujočo slovensko gostilno iz davnega leta 1467. Ima navdihujočo lokacijo tik ob skrivnostni Žički kartuziji (njeni prvi lastniki so bili prav menihi), za katero številni trdijo, da ima zares posebno energijo. V gostilni ponujajo kartuzijanske jedi, slastne slovenske umetnine in jedi, ki s sabo nosijo tradicijo in zgodovino.

Hišo za goste so zgradili francoski menihi, ki so se v 12. stoletju priselili v te kraje in v dolini svetega Janeza Krstnika v kraju Stare Slemene postavili mogočno Žičko kartuzijo. V spodnjih prostorih gastuža se menihi postregli gostom in prodajali kartuzijansko vino, v prvem nadstropju so imeli prenočišča, ob hiši pa je bil prostoren hlev za konje. Več kot 550 let staro gostišče obratuje še danes in ponuja tradicionalno hrano, pripravljeno na sodoben način.

Prvi lastniki Gastuža so bili žički kartuzijani in sicer vse do razpustitve samostana leta 1782. Ali je z opustitvijo samostana prenehala delovati tudi gostilna ni znano, vsekakor pa gre za najstarejšo gostilno na Slovenskem, saj ni nikjer drugje zaslediti starejše.

Gostilno od junija 2021 vodita Mateja in Andrej Smogavc. Dnevno ponudbo Gastuža, ki vključuje preprosto domačo kulinariko in celo paleto izvirnih napitkov, sta konec leta 2022 nadgradila še z Restavracijo Spargus, ki se nahaja v drugem nadstropju Gastuža in ponuja pristne okuse najvišje kakovosti.

Vir: kamra.si, rogla-pohorje.si, fotografije: tickonjice.si, Janez Kotar