Katere rane nosiš v sebi iz otroštva, da privlačiš take ljudi?

Do sedaj še ni bilo te sreče. Iščeš, iščeš, a ne najdeš. Vedno znova razočaranja. Ko že misliš: tokrat pa bo, se ponovno podre.

Katere rane nosiš v sebi iz otroštva, da privlačiš take ljudi? (foto: profimedia) profimedia
22. 5. 2022

Zakaj za mene ni gospoda Pravega, ni gospodične Prave?

V svoje življenje privlačiš ljudi, ki so podobni kot si ti sam. Kot je zapisal neki psihoterapevt, si partnerja ne izberemo po tem, kar smo postavili v izložbo, temveč po tem, kar skrivamo pod pultom. Torej izbiramo ljudi, ki imajo v sebi podobne rane, kot mi.

Več kot imaš v sebi še ran iz otroštva, bolj ranjene ljudi privlačiš v svoj krog. In kaj lahko da zelo ranjeni človek drugemu? Med drugim tudi veliko ran, česar si ne želi nihče.

Če se ti nikakor ne izide s partnerskim odnosom ali se v njem ne počutiš dobro in kljub temu še vedno vztrajaš, ali so tvoji partnerji vedno enaki, je to povabilo, da se zazreš v sebe: Katere rane nosiš v sebi iz otroštva, da privlačiš take ljudi?

Kako in kje začeti?

Vedno pri sebi.

V kolikor imaš okoli sebe ljudi, ki ti dajejo premalo ljubezni, je potrebno poiskati odgovor na najpomembnejše vprašanje: zakaj se sam še ne uspeš imeti dovolj rad? Kaj si takega doživljal v otroštvu, da ne premoreš dovolj ljubezni do sebe?

Najprej zelo pomembno ozaveščanje: prenehaj iskati izven sebe vse to, kar želiš, da ti da nekdo drugi. Če si želiš ljubezni, jo najprej poišči v sebi. Če želiš, da te bodo ljudje spoštovali, poišči pot, da se boš spoštoval.

Nesreča v ljubezni ali trpljenje zaradi nespoštovanja v družbi ali vedno znova razočaranja v prijateljstvu… V vseh primerih gre za podoben vzorec. V otroštvu nisi dobil toliko pozornosti svojih staršev, kot si jo ti potreboval. Po vsej verjetnosti se je njim zdelo, da so ti dali dovolj ljubezni, a ti si imel drugačne potrebe. 

Zato poišči pot, da počistiš travme iz otroštva. Zdaj je čas, da končno tisto ljubezen, ki si jo pričakoval od staršev, pa je ni bilo, dobiš od sebe. Vse, kar čakaš, da ti dajo drugi, moraš najprej poiskati v sebi. Pogosto je za to potrebno poiskati pomoč terapevta.

Ko se osvobodiš travm, boš spustil v svoje življenje ljudi, ki te bodo imeli iskreno radi, te cenili, spoštovali.

Da končno pride v tvoje življenje gospod Pravi ali gospodična Prava, je potrebno sebe spraviti v red. Prišel bo čas, ko se boš ljubil, cenil in spoštoval dovolj, da boš dovolil odpreti vrata ljudem, s katerimi ti bo končno lepo v življenju.

Tatjana Miljavec