Nekaj izjemnega se zgodi, ko objem traja več kot 20 sekund

Povprečna dolžina objema v današnjem svetu je okoli tri sekunde. Raziskovalci pa so ugotovili, da se zgodi nekaj pomembnega, ko objem traja 20 sekund ali več.

Nekaj izjemnega se zgodi, ko objem traja več kot 20 sekund (foto: profimedia) profimedia
20. 8. 2022

Objem, trajajoč vsaj 20 sekund, ima terapevtski učinek na telo in um. Med drugim zato, ker pri tem nastaja oksitocin, imenovan tudi hormon ljubezni, ki ima številne koristi za naše psihično in fizično zdravje.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi se morali več in predvsem DLJE objemati.

1. Več hormona ljubezni

Ko nekoga objamemo, hipofiza sprosti oksitocin v naše telo, kar zniža tako srčni utrip kot raven kortizola (hormon, ki je odgovoren za stres, visok krvni tlak in bolezni srca). Poleg tega oksitocin spodbuja občutke zadovoljstva ter zmanjšuje tesnobo in stres.

2. Razvijanje strpnosti in povezanosti 

Objem je eden najenostavnejših načinov za izkazovanje spoštovanja in sprejemanja druge osebe. V današnjem svetu, ko neprestano hitimo od enega opravka do drugega, nam lahko to, da se za trenutek upočasnimo in si vzamemo čas za pristen objem, koristi in pomaga razvijati strpnost do naših bližnjih.

3. Preprečevanje bolezni

Procesi, ki se sprožijo ob pristnem objemu, znižajo raven stresnega hormona, kar preprečuje številne bolezni. Na inštitutu Touch Research v Miamiju so v več kot stotih študijah o dotiku ugotovili, kako pomembni so njegovi učinki – vpliva na hitrejšo rasti pri nedonošenčkih, zmanjšuje bolečine, znižuje raven glukoze pri otrocih s sladkorno boleznijo, izboljša imunski sistem itd.

4. Boljši imunski sistem

Objemi krepijo imunski sistem - nežen pritisk na prsnico in čustveni naboj, ki ga ustvarijo, stimulira timus, ki uravnava proizvodnjo belih krvničk v telesu.

5. Komunikacija brez besed

Skoraj 70 odstotkov naše komunikacije je v resnici neverbalne. Interpretacija telesne govorice lahko temelji na eni sami kretnji in objemanje je odlična metoda neverbalnega izražanja. Ne samo, da lahko druga oseba s tem občuti našo ljubezen in skrb, tudi bolj verjetno je, da bo zaradi tega objela še koga drugega. In tako se toplina širi med ljudi!

6. Samozavest

Objem dviguje samozavest, zlasti pri otrocih. Dotik je pri dojenčkih zelo pomemben, saj otrok po njem prepozna svoje starše. Že od rojstva nam dotik družine kaže, da smo ljubljeni in posebni. Asociacije lastne vrednosti z dotikom iz naših zgodnjih let so za vedno vgrajene v naš živčni sistem. Objemi nas tako povezujejo z našo sposobnostjo ljubezni do sebe.

7. Stimulacija dopamina, serotonina in endorfinov

Dopamin je odgovoren za dobro počutje in motivacijo, serotonin in endorfini pa vzbujajo občutke užitka in zmanjšujejo občutke bolečine in žalosti. Poleg tega zmanjšujejo tudi možnosti za težave s srcem, pomagajo v boju proti prekomerni teži in podaljšujejo življenje.

8. Parasimpatično ravnovesje

Objemi sproščajo naš živčni sistem. Koža vsebuje mrežo drobnih receptorjev (imenovanih Pacinijeva telesca), ki zaznavajo dotik in so povezani z možgani preko vagusnega živca. Učinek, ki ga prinaša dotik, je bolj uravnovešeno stanje našega parasimatičnega živčnega sistema.

Zato se vsakodnevno opomnite na vse zgornje pozitivne učinke in objemite svoje bližnje – naj bo ta objem pristen in dolg vsaj 20 sekund.

Vir: Sacred Dreams

Preberite si še: Pomanjkanje fizičnega dotika lahko vodi v depresijo

in Kanadčanka se čustveno zlomi na Instagramu in pokaže našo realno plat