Ko se združita ustvarjalnost in dobrodelnost

Romana Rožman, predsednica društva Slovenski svet ustvarjalnosti, je mlada mamica dveh fantov, ki je med prvim porodniškim dopustom dobila idejo, da bi na enem mestu zbrala ustvarjalne postopke v slovenskem jeziku za tiste, ki radi ustvarjajo. S tem namenom je na Facebooku oblikovala stran Slovenski svet ustvarjalnosti in se bolj kot ustvarjalnosti posvetila dobrodelnosti.

Ko se združita ustvarjalnost in dobrodelnost (foto: Goran Antley) Goran Antley
19. 5. 2012

Akcije pomoči so si sledile tako hitro, da je pred dobrim letom dni nastalo društvo, ki ima vedno več idej, kako s slovenskim občinstvom deliti ustvarjalnost in ob tem ostati dobrodelno.

Kako se je zgodba Slovenskega sveta ustvarjalnosti sploh začela?

Romana: Zelo rada pečem torte, in ko sem na spletu iskala ideje, sem opazila, da na slovenskih spletnih straneh ni nikjer mogoče najti postopkov in nasvetov za ustvarjanje, v angleškem jeziku pa je tega ogromno.

Ker sem na Facebooku spoznavala ustvarjalke, sem ob koncu prve porodniške naredila stran z namenom, da bi na njej ustvarjalke objavljale ideje in postopke, da bi se tako tisti, ki ne ustvarjamo toliko, lahko kaj naučili in znali kaj ustvariti doma, zlasti z otroki. Najprej odziva ni bilo, sama sem jemala ideje s spleta in jih objavljala ...

Kako vam je uspelo pritegniti zanimanje ustvarjalk?

Romana: Ustvarjalke so se začele zbirati ob prvi dobrodelni akciji, ko smo zbirali denar za Laro iz Maribora, ki ima cerebralno paralizo. Takrat je bil bum.

Ustvarjalke sem pozvala, naj vsaka podari en izdelek, da bi lahko naredili dražbo, izkupiček od prodaje pa nakazali Larini mamici. Idejo sem dobila pri Ani Bahor, ki ustvarja pod imenom by AB, ki se je kot samostojna ustvarjalka velikokrat odpovedala znesku, za katerega je izdelek prodala, in ga podarila nekomu, ki je potreboval pomoč.

Tako je vsem nam pokazala, da je ustvarjalnost lahko nekaj več. Odziv na prvo dobrodelno akcijo je bil zares velik, zbrali smo 1.500 evrov, moj elektronski poštni predal je pokal po šivih in vsi so se strinjali, da naredimo še kakšno akcijo.

Ste bili tudi pri naslednjih akcijah sami zadolženi za vse?

Romana: Pri prvih treh sem bila sama za vse, takrat sem celo že hodila v službo in imela doma majhnega otroka. Zato sem pri tretji dobrodelni akciji pozvala punce na pomoč, ker nisem zmogla več sama nalagati toliko izdelkov na stran. In javila se je Iris Kočevar.

Kdaj pa je prišla potreba po odprtju društva?

Romana: Vsa sredstva so se stekala na najina bančna računa, kar ni bilo v redu, in ker se je zadeva hitro razvijala, sva se lani marca odločili, da ustanoviva društvo, jaz kot predsednica, ona pa kot ustanovni član. Ko sva ustanovili društvo, nisva pričakovali, da bo imelo kaj dosti članov, ampak v dveh mesecih se nama je pridružilo skoraj 140 članov. To je bil drugi bum.

Se je delo potem porazdelilo med člane?

Romana: Najprej je Iris prevzela dobrodelnost in natečaje, jaz pa vse drugo: veliko je bilo dela s papirji, članskimi izkaznicami, računovodstvom ...

Kmalu so naše članice spoznale, da gre za nekaj dobrega, in na pomoč je priskočila Alenka Žerovnik, ki se je javila za postavitev spletne strani, v našo sredino je pripeljala tudi grafičnega oblikovalca Uroša Ocepka.

Z nami so tudi Martina Senčar, ki skrbi za Facebook in obveščanje članov o aktualnem dogajanju, Astrid Ličen, ki piše zgodbe, Maja Kovač, ki skrbi za marketing, in Sabina Repnik, ki je prevzela skrb za spletne učilnice, ustvarjalne delavnice pod okriljem našega društva pa vodi Maja Rožac.

Z marcem je urejanje spletne trgovine, ki je namenjena našim članom, ker jim želimo zagotoviti prodajo z najnižjo možno provizijo, prevzela naša članica Klavdija, ki bo skrbela, da bodo stvari tekle tako, kot morajo.

S čim vse se torej vaše društvo ukvarja?

Romana: Društvo je ustanovljeno z namenom širjenja ustvarjalnega znanja in z namenom pomagati članom ustvarjalcem pri njihovi promociji, ki si jo s svojimi krasnimi unikatnimi izdelki zaslužijo.

S tem namenom letos pripravljamo nove ustvarjalne natečaje, ustvarjalne delavnice, dobrodelne akcije, želimo izdati kakšno publikacijo z ustvarjalnimi postopki ...

Trenutno največ poudarka posvečamo polnjenju spletnih učilnic, v katerih bi radi zbrali postopke ustvarjanja na enem mestu. Navsezadnje je to prvotni namen ustanovitve našega društva in učilnice bodo obiskovalcem spletne strani nudile širok izbor ustvarjalnih predmetov.

Bodo te učilnice na voljo vsem ali bo za dostop treba plačati kakšno pristojbino?

Romana: Ne, ne, te učilnice bodo brezplačne za vse. Edina prednost, ki jo bomo ponudili članom društva, je, da se bodo lahko predstavili kot učitelji, objavljali svoje postopke in delili znanje, bomo pa objavljali tudi prispevke zunanjih sodelavcev.

Pred kratkim ste uspešno odprli dobrodelno razstavo v sodelovanju s slikarjem Rajkom Ferkom. Kakšen dobrodelni projekt je to bil?

Romana: 20. aprila smo v Hotelu Betnava v Mariboru v sodelovanju s slikarjem Rajkom Ferkom odprli dobrodelno razstavo slik, zbranih z natečajem Slovenska medijska osebnost, zmagovalka natečaja pa je bila Nina Meglič s sliko Severe Gjurin – Ledena.

Ker društvo veliko da na dobrodelnost, smo goste s pomočjo sponzorjev pogostili in priredili dobrodelni srečelov za Zvezo prijateljev mladine za organizacijo letovanja otrok.

Vesela sem, da je bila razstava izvedena uspešno, ogledalo si jo je približno 120 obiskovalcev, med njimi tudi nekaj znanih obrazov. Društvo Slovenski svet ustvarjalnosti je z razstavo zadovoljno in že pripravlja nove priložnosti za predstavitev slovenskih ustvarjalcev na številnih področjih ustvarjanja.

Pa vi, odkar ste predsednica društva, kaj več ustvarjate?

Romana: Ne, vedno manj se s tem ukvarjam, ker mi ne ostaja dovolj časa. Želim pa se udeležiti kakšne delavnice, ki jih bodo letos pripravljale naše članice.

Kje lahko ljudje poiščejo informacije o aktualnem dogajanju v vašem društvu?

Romana: Na spletni strani www.ssu.si so osnovne informacije o nas in pristopne izjave, če bi se nam kdo rad pridružil, najbolj ažurni pa smo na Facebooku.

Sicer načrtujemo prenovo spletne strani, da bomo tudi tam objavljali novice, ampak vseeno boste bolj na tekočem na Facebooku, kjer se nam je pridružilo že nekaj čez osem tisoč ljudi.

Vam lahko tudi naše bralke in bralci na kakšen način pomagajo?

Romana: Našemu društvu se lahko pridružijo vsi, ki jim je ustvarjanje všeč, ne samo ustvarjalci. V društvu je ogromno dela, ki ni povezano z ustvarjalnostjo, ampak z organizacijo, vodenjem projektov, pisanjem tekstov, prevajanjem, marketingom ...

Navadno ustvarjalci nimajo toliko časa za to delo, zato bo vsaka pomoč dobrodošla.

Napisala: Metka Pravst, fotografije: Goran Antley