Ko ti neznanec kupi kavo: Zgodba o tem, kako malo je potrebno, da nekomu polepšamo dan

Človek, ki me je navdihnil, da svetu podarim več prijaznosti. 

Ko ti neznanec kupi kavo: Zgodba o tem, kako malo je potrebno, da nekomu polepšamo dan (foto: profimedia) profimedia
25. 5. 2022

Pred nekaj leti sem po dolgem in stresnem delovnem dnevu izčrpana izstopila s podzemne železnice ter sanjarila o toplini svoje postelje. Na poti do stanovanja sem se ustavila v majhni ulični trgovinici, da bi kupila kavo. Pred mano je pri blagajni stal moški, približno trikrat večji od mene in kupoval zavojček cigaret. 

Ko sem se postavila v vrsto za njim, se je ozrl nazaj proti meni in mi rekel, da sem videti utrujena. Neprijetno sem se nasmehnila in postala malce bolj pozorna na celotno situacijo, kot verjetno postane veliko žensk, ko jih začnejo ogovarjati neznanci. Obrnil se je proti ženski na blagajni in rekel, da bo plačal še zame. Vljudno sem zavrnila njegovo ponudbo in iz torbice začela vleči denarnico, vendar je še vedno vztrajal. Blagajničarki je pustil nekaj dodatnih evrov, ki so bili dovolj za mojo kavo in mi rekel, da upa, da je moj večer postal kaj lepši. Napotil se je proti izhodu iz trgovine in nikoli več ga nisem videla.

Ta prijazna gesta, ki ni zahtevala nič v zameno, me je osupnila, saj sem narobe prebrala situacijo. Moj večer je res napolnila z malo več pozitivnosti in topline. Dala mi je misliti, da bi svet zares potreboval malo več prijaznosti, kot jo je pokazal ta gospod. Zelo enostavno se je ujeti v svojo rutino in vsakodnevne skrbi, zaradi katerih živimo v svoji glavi in se sploh ne znamo več povezati s tistimi okoli nas. Izoliramo se. Ne opazimo, ko ljudje okoli nas prestajajo stiske ali slabe dni in ne znamo si več pomagati. Za to moramo biti prisotni v trenutku.

Človek, ki mi je prijazno plačal kavo, je ostal v mojem spominu vse do danes in me navdihnil, da tudi jaz podarim podobne lepe geste ljudem, za katere opazim, da to potrebujejo.

Vsi imamo kdaj slab dan in zelo malo je potrebno, da ga nekomu polepšamo. S svojimi dejanji lahko navdihnemo druge in prispevamo k temu, da svetu vrnemo prijaznost, ki jo vsi potrebujemo.

Vir: Reader's Digest

Preberite si še: Stvari, ki jih potrebujete, da se počutite bolj žive, so zastonj