Ko vztrajamo v odnosih, čeprav vemo, da niso dobri za nas

Ko ugotovimo in si priznamo, da nismo srečni. Kako naprej? 

Ko vztrajamo v odnosih, čeprav vemo, da niso dobri za nas (foto: profimedia) profimedia
16. 6. 2019

Sprehajala sva se po trgovini, ko sem mu povedala, da nisem srečna. Ne vem, zakaj sem izbrala ta dan in tisto trgovino. Nedvomno to ni bil najbolj primeren čas. Nakupovanje krožnikov ni najbolj popoln trenutek za priznavanje čustev, tega se zavedam, a nikoli se ni zdel primeren čas. Besede pa so v meni tlele že tedne, mesece morda. 

"Nisem srečna," je kar zletelo iz mene. Ta stavek je bil nenehno v mojih mislih in na koncu jezika, končno mu je uspelo priti na plano. 

"S krožniki? Bova vzela druge," odvrne. 

"Ne, ne s krožniki. Z nama. Nisem srečna v tej zvezi."

Ne spomnim se, kaj točno je rekel nazaj. Morda ni rekel ničesar. Pretvarjal se je, kot da se ni nič zgodilo, kot da moje besede niso imele pomena.

To je bilo v najinem tretjem letu zveze ali drugače rečeno - dve leti preden sva prekinila odnos - ja toliko časa je trajalo. Podobni trenutki so se pojavljali in odšli - jaz izpovedovala svoja čustva glede zveze, on pa se je pretvarjal, da je vse v redu, oba pa sva poskusila nato vse skupaj pozabiti in iskala začasno srečno v majhnih trenutkih. 

A takrat v trgovini se je erozija odnosa pričela. Počasi so se stvari začele krušiti in bledeti. 

***

Včasih konec poletja začutimo, da prihaja jesen, lahko jo vonjamo v zraku, ali pa začutimo, da prihaja pomlad, še preden drevesa poženejo nove liste. Podobno se lahko zgodi v odnosih. Čutimo, kot menjavo letnih časov, da se je morda končalo tudi obdobje nekega odnosa. To se zgodi, ko prenehamo rasti in se razvijati v odnosu, odnos pa postane kolekcija recikliranih besed in čustev, ki so na avtopilotu. 

Morda smo najboljši prijatelji, vse počnemo skupaj, smo iskreni in zvesti. Zakaj torej odnos ne deluje več? Kaj delamo narobe? Ne dajemo dovolj? 

Težava se skoraj vedno zdi premajhna, da bi zaradi nje zavrgli odnos in ostajamo ter vztrajamo. Morda imamo nekaj, kar je vredno, da se ne zavrže. Morda se bojimo zavreči varnost, ki smo jo ustvarili v določenem odnosu. Zato bolje, da še malce počakamo. Morda nas bo partner vendarle slišal... Pa vendar... Nismo srečni? 

Ali je sebično, da vztrajamo v odnosih, čeprav vemo, da niso pravi za nas? Verjetno. Ali je sebično, da ne delujemo aktivno na odnosu, ki gre skozi težke čase? Prav tako. 

Nihče ni popoln. A če nekdo v odnosu ni srečen in da to vedeti partnerju, potem sta na voljo samo dve rešitvi - aktivno iskanje rešitve obeh strani ali prekinitev. 

Če druga osebe ve, da niste srečni in ne naredi nič na tem, da bi to spremenila, se pogovorila... Potem je razhod neizogiben. 

Res je, da je čas na Zemlji prekratek, da bi vztrajali v nesrečnih situacijah. Res pa je tudi, da je prekinitev odnosa lahko izjemno težka stvar. A po težkih izpitih pridejo velika olajšanja. 

Če vam duša šepeta, da določena situacija ne pelje več nikamor (na lepše), jo upoštevajte. Pustite um, ki takoj najde dodatne izgovore, pri miru. In tudi ko vaš um najde 101 razlog, da nekaj ni dobra ideja, se ravnajte po vaši sreči. Ste srečni ali ne? To je dovolj tehten razlog za sklepanje vaših odločitev. 

thoughtcatalog.com