Kontroverzna duhovna učiteljica Teal Swan prikazana v slabi luči

24. 5. 2022
Deli
Kontroverzna duhovna učiteljica Teal Swan prikazana v slabi luči (foto: Freeform youtube)
Freeform youtube

Kdo je Teal Swan, kontroverzna duhovna učiteljica? V novem dokumentarnem filmu "The Deep End" so jo prikazali kot problematičen lik duhovne učiteljice. 

Teal Swan trdi, da ni vodja kulta, kakor nekateri namigujejo, a nov dokumentarni film postavlja kar nekaj vprašanj. Teal Swan se je sicer že javila na svojem YouTube kanalu, kjer izpostavi problematiko montaže, ki naj bi jo producenti zlorabili v smer, da so jo prikazali v povsem drugačni, slabi luči. 

Kdo je Teal Swan?

37-letna Američanka deluje kot "new age" duhovna učiteljica in sebe opisuje kot "revolucionarka osebne preobrazbe" in "duhovni katalizator". V dokumentarnem filmu pravi, da se je njena pot z duhovnostjo in zdravljenjem začela v otroštvu. Med odraščanjem je trpela za preobčutljivostjo in trdila, da ima sposobnosti jasnovidnosti in zmožnost zaznati tisto, kar ni zaznavno, ter slišati, kar je neslišno.

Swan pravi, da jo je od 6. leta dalje družinski prijatelj, ki ji je obljubil, da jo bo pomagal "ozdraviti", zlorabil, posilil, drogiral in psihično mučil. Kasneje je za HuffPost povedala, da je bila vključena v dva satanistična kulta, kjer je sodelovala pri verskih krvnih žrtvovanjih in obredih.

"Ko sem bila stara 12 let, so me postavili na kovinsko mizo v veterinarski ordinaciji. Vodja kulta je imel črno mrežo na obrazu," je povedala Swan. "Priključil me je na elektrode in s projektorjem projiciral slike mrtvih živalskih trupel na steno pred mano. Vsakič, ko je zamenjal diapozitiv, me je šokiral z elektriko. Vedno znova je govoril 'Poglej, kaj si naredila' in skušal namigovati, da sem ubila vse te živali."

Kot najstnica si je Swan poskušala vzeti življenje in bila poslana k psihiatru, katerega tehnike, kot je trdila, niso delovale. Swan je pri 19 letih uspešno pobegnila iz obeh kultov in spregovorila o dolgoletni zlorabi, ki jo je preživela.

Nekaj ​​let pozneje je odprla svoj YouTube kanal in začela nalagati videoposnetke o samopomoči, duševnem zdravju, manifestacijah in drugih temah o samorazvoju. Napisala je tudi šest knjig in organizirala vrsto dogodkov, od govorov v živo do tečajev v živo. Teal Swan je tako kot "new age guru" zaslovela preko YouTube kanala. 

Odličen pokazatelj njenega velikega uspeha so njeni milijoni oboževalcev in sledilci, ki sestavljajo "Teal Tribe". V prvi epizodi filma je predstavljena njena skupnost gorečih oboževalcev. Njeni častilci jo dojemajo kot Jezusa. Sama pa trdi, da uči resnico. Samo sebe opisuje kot posameznika, ki "potuje po svetu in uči ljudi resnico o vesolju, pomaga ljudem videti resnico o sebi in jih uči, kako spremeniti svojo čustveno, duševno, fizično in duhovno bolečino."

Toda v dokumentarnem filmu je izražena skrb glede njenih pogledov in nasvetov o duševnem zdravju, še posebej tistih, ki se dotikajo problematike samomorov.

Verjetno je dokumentarni film res prikazan tako, kot so njegovi izdelovalci želeli, da je prikazan, kot opozarja Teal. Pa vendar se ob tem porajajo določena pomembna vprašanja in problematike tako imenovanih samooklicanih "razsvetljenih duhovnih učiteljev", ki trdijo, da vedno širijo "resnico". Temnejše plati vedno obstajajo in dobro je tudi te opaziti. 

Napovednik dokumentarnega filma: 

Vir: salon.com

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije