“Kako naj jo pojem, da se ne zruši?” – turistkino vprašanje o kremšniti je nasmejalo Slovenijo

5. 10. 2025
“Kako naj jo pojem, da se ne zruši?” – turistkino vprašanje o kremšniti je nasmejalo Slovenijo (foto: Posnetek zaslona FB Slovenia travel tips (Agnieszka Girling))
Posnetek zaslona FB Slovenia travel tips (Agnieszka Girling)

Kako pojesti blejsko kremšnito, ne da bi se zrušila? Turistka na Bledu postavi vprašanje, ki si ga morda v resnici postavi več ljudi. 

Turistka na Bledu navdušeno naroči kremšnito, a potem se ustavi: kako jo sploh pojesti, ne da bi se vse skupaj sesulo?

Svojo dilemo je zapisala v Facebook skupini Slovenia Travel Tips, kjer popotniki iz vsega sveta iščejo nasvete o potovanjih po Sloveniji. Vprašanje o kremšniti pa je sprožilo pravo razpravo – in pokazalo, da Slovenci poznamo več načinov za pravilno uživanje kremšnite.

1. metoda »najprej pokrov, potem srce«

»Pokrov (listnato testo) se poje na koncu, najprej poješ filo.«
Preprost, a eleganten pristop – darilo se odpre počasi, ne naenkrat.

2. metoda »celostnega ugriza«

»Vzameš zgornjo plast testa v roke, z vilico greš od vrha navzdol – da zajameš obe plasti kremšnite, daš v usta in ugrizneš še testo.«
Za tiste, ki verjamejo, da je kremšnita popolna le, ko se vse plasti srečajo v enem grižljaju.

3. metoda »turistične elegance«

»Odrežeš zgornjo plast skupaj z malo kreme, lepo jo primeš v roko in jo ješ počasi, košček za koščkom … preostanek poješ z vilico za torto … ne pozabi oblizniti prstov in si obrisati obraza. Najboljša sladica na svetu!«

Jesenski mafini: preprosta, hranljiva in neverjetno okusna sladica

Ne glede na pristop so se vsi strinjali v enem: kremšnita je izjemno okusna sladica. Najboljši način je, da se jo poje počasi, z nasmehom – in s sladkorjem na nosu.

Tako lahko sami pripravite najljubše kremasto pecivo Jovanke Broz