Kako pojesti blejsko kremšnito, ne da bi se zrušila? Turistka na Bledu postavi vprašanje, ki si ga morda v resnici postavi več ljudi.
Turistka na Bledu navdušeno naroči kremšnito, a potem se ustavi: kako jo sploh pojesti, ne da bi se vse skupaj sesulo?
Svojo dilemo je zapisala v Facebook skupini Slovenia Travel Tips, kjer popotniki iz vsega sveta iščejo nasvete o potovanjih po Sloveniji. Vprašanje o kremšniti pa je sprožilo pravo razpravo – in pokazalo, da Slovenci poznamo več načinov za pravilno uživanje kremšnite.
1. metoda »najprej pokrov, potem srce«
»Pokrov (listnato testo) se poje na koncu, najprej poješ filo.«
Preprost, a eleganten pristop – darilo se odpre počasi, ne naenkrat.
2. metoda »celostnega ugriza«
»Vzameš zgornjo plast testa v roke, z vilico greš od vrha navzdol – da zajameš obe plasti kremšnite, daš v usta in ugrizneš še testo.«
Za tiste, ki verjamejo, da je kremšnita popolna le, ko se vse plasti srečajo v enem grižljaju.
3. metoda »turistične elegance«
»Odrežeš zgornjo plast skupaj z malo kreme, lepo jo primeš v roko in jo ješ počasi, košček za koščkom … preostanek poješ z vilico za torto … ne pozabi oblizniti prstov in si obrisati obraza. Najboljša sladica na svetu!«
Ne glede na pristop so se vsi strinjali v enem: kremšnita je izjemno okusna sladica. Najboljši način je, da se jo poje počasi, z nasmehom – in s sladkorjem na nosu.