"Samo pozitivne vibracije" so LAŽ

Vse bolj je popularno podpirati "samo pozitivne vibracije".

"Samo pozitivne vibracije" so LAŽ (foto: pexels) pexels
13. 2. 2021

Prisilna oz. lažna pozitivnost je izjemno nevarna oblika novodobne duhovnosti. 

Zakaj? Ker se duhovne ideje in prakse zgolj izrablja za beg pred soočenjem z nerazšičenimi čustvenimi težavami, psihološkimi ranami in nedokončanimi razvojnimi fazami. 

Prisilna pozitivnost je nevarna, ko se jo izrablja zato, da se zanika in obsoja tiste, ki se odločijo, da bodo občutili celoten spekter človeških emocij. 

Strah, ljubosumje, jeza, žalost, razočaranje, obup, depresija ... vsa čustva in občutja nam lahko prinesejo globlje razumevanje nas samih, naših vzorcev, naših ran, našega bistva. Vsako čustvo prinaša pomembna sporočila! Najbolj nevarno je, da jih zanikamo. 

Konflikt, nelagodje, izzivi, anksioznosti, panike - so lahko del procesa višanja zavesti, če se znamo z njimi spopasti na pravilen (zdrav) način. Zavedajmo se: če neprijetna čustva ne bi bila potrebna, ne bi obstajala. 

Lažna pozitivnost zanika in ne priznava duševnih stisk in realnih situacij, s katerimi se kot človeška bitja soočamo na tem (velikokrat zatravmatiziranem) planetu. 

Lažna pozitivnost lahko tako prinese več slabega kot dobrega, saj v njej ni iskrenosti - ne glede na to, kako pocukrana in rožnata deluje navzven. 

"Ljubezen in svetloba" sta super, vendar je najbolj pomembno (in trajnostno), da sprejmemo vse dele sebe: dobro in svetlo ter slabo in temno. 

Potrebujemo izkusiti VSA čustva, da lahko cenimo drugo stran kovanca. 

Težka čustva morajo biti pravilno čaščena, ovrednotena in opažena. 

Če želimo "samo dobre vibracije", smo, žal, pogosto zgolj v stanju zanikanja realnosti.

Prirejeno po: Africa Brooke 

Poglejte si še: 30 stvari, za katere pozabimo reči HVALA

in DRUŽINSKA KARMA nas lahko močno omejuje, če jo ignoriramo