Presenetljiva lekcija o sreči iz afriškega plemena

Vsi bi se radi naučili, kako biti srečni in polni radosti vsak dan. In včasih so rešitve povsem preproste. Le današnji človek jih včasih ne razume.

Presenetljiva lekcija o sreči iz afriškega plemena (foto: profimedia) profimedia
20. 3. 2023

Nekoč je antropolog preučeval navade in običaje oddaljenega afriškega plemena. Na vasi je živel in deloval že nekaj časa in dan pred odhodom domov je sestavil darilno košarico, napolnjeno z okusnimi sadeži in jo okrasil s pentljo. Košarico s sadeži je nato položil pod drevesno krošnjo in poklical vaške otroke, naj se zberejo okoli tega drevesa.

Mož je po zemlji potegnil črto, pogledal otroke in dejal: »Ko vam rečem, da štartajte, stecite do drevesa in tisti, ki pride prvi, bo osvojil košarico.« Ko jim je to dejal, so se vsi otroci prijeli za roke in skupaj stekli do drevesa. Nato so vsi skupaj posedeli okrog košarice in uživali v darovih kot skupina.

Antropolog je bil popolnoma šokiran. Vprašal jih je, zakaj so tekli skupaj, ko bi vendar nekdo lahko zmagal in si prisvojil celotno košarico zase? Mlado dekle ga je pogledalo in reklo: "Kako je lahko nekdo od nas srečen, če so vsi ostali nesrečni?"

Čudovita lekcija za vse nas...

KAKO BITI SREČEN: UBUNTU

Leta kasneje je znani južnoafriški aktivist Desmond Tutu opisal miselni proces mladega dekleta z besedo ubuntu, kar pomeni »I am because we are«, torej JAZ SEM, KAR SMO MI.

Takole je Tutu razložil ta koncept:

»Mi menimo, da oseba obstaja le preko drugih oseb; Da je moja človeškost povezana ali zvezana s tvojo človeškostjo. Ko te razčlovečim, razčlovečim sebe. Človek kot samotar je kontradiktoren pojem. Zatorej je v naši naravi, da iščemo skupno dobro, kajti le takrat se lahko učlovečimo kot osebe, takrat pripadamo«.

Vsi smo na tem planetu in vsi si želimo boljši svet (za naše zanamce), to pa lahko uresničimo le takrat, ko so naša srca odprta, brez predsodkov, obtoževanj in tekmovalnosti. Kajti mi vsi smo ENO. Vsi. Ne pozabite tega.

Povzeto po: jamesclear.com/how-can-i-be-happy-if-you-are-sad, Nina Kirbiš