4 najpomembnejše lekcije, ki nas jih učijo OTROCI

10. 7. 2024
Deli
4 najpomembnejše lekcije, ki nas jih učijo OTROCI (foto: Profimedia)
Profimedia

Otroci imajo čudovito sposobnost, da vedno najdejo nekaj, kar jih zabava in nekaj, kar jih nasmeji, ne glede na to, kje so. 

Otroci nam lahko pokažejo, kako živeti polno in izpopolnjujoče življenje, saj pogosto delujejo kot razsvetljeni modreci. Niso še seznanjeni s predpisanimi pravili in omejitvami družbe, zato imajo svojevrsten in avtentičen odnos do sebe in okolja. To je nekaj njihovih najpomembnejših lekcij.

1. Sedanji trenutek je edini trenutek, ki nam je na voljo

Otroci bodo večino stvari, ki jih želijo, naredili takoj, ker ne poznajo preteklosti in prihodnosti. Ko nekaj počnejo, so popolnoma predani sedanjemu trenutku, za razliko od odraslih, ki jim misli pogosto letijo iz preteklosti v prihodnost. Skrb za preteklost ne spremeni preteklosti. Kar je bilo, je bilo. Skrbi in negativne domneve o prihodnjih dogodkih samo poslabšajo situacijo. Edini trenutek, ki ga imamo, je sedanjost, zato se zgledujte po otrocih – nehajte toliko razmišljati in uživajte v sedanjem trenutku.

2. Realnost ustvarjamo z domišljanjem

Otroci imajo drugačno percepcijo kot odrasli. Povsem običajno je, da si predstavljajo snežene gradove, ki se v trenutku spremenijo v prostrana morja, po katerih plujejo gusarske ladje. Kot odrasli pogosto mislimo, da smo to stopnjo prerasli, ker smo prepričani, da vemo, kako svet deluje. Energijo porabljamo za razmišljanje o novih obveznostih, stresu, sovražnikih, nesrečah, računih. Premalo se zavedamo, da je naše dojemanje sveta odvisno tudi od naših prepričanj, čustev in misli. Vsak od nas ima drugačen pogled na svet in tisto, čemur posvečamo največ pozornosti, počasi postane naša realnost.

3. Pomembnost smeha

Otroci imajo čudovito sposobnost, da vedno najdejo nekaj, kar jih zabava in nekaj, kar jih nasmeji, ne glede na to, kje so. Sledite njihovim zgledom, kajti kot pravi znani citat: "Vedno najdite razlog za smeh. Morda vam ne bo dodal let v življenje, zagotovo pa bo dodal življenje vašim letom."

4. Opustitev pričakovanj

Otroci ne pričakujejo ničesar. Namesto tega se veselijo vsake nove izkušnje, ki se je lotijo ​​z odprtim umom in srcem. Dovolijo življenju da jih preseneti. V svet zrejo z radovednostjo in vedoželjnostjo. Vsaka stvar, s katero se srečajo, jim je zanimiva, medtem ko so odraslim stvari samoumevne. Otroci še niso omejeni z okvirji družbe, zato nas lahko najbolje naučijo, kako opustiti pričakovanja sveta, sebe in drugih ljudi, saj bomo takrat lahko še bolj uživali v avtentičnosti življenja in bogastvu, ki nas obdaja.

Vir: atma.hr

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu