Ljubim te. Svoboden si.

Začnimo ta ples z notranjim valovanjem in nadaljujmo z zbliževanjem, da ko pride do povezovanja, bo pri Moškemu LJUBIM TE in pri Ženski SVOBODEN SI prihajalo iz odprtega Srca. Kajti prava Ljubezen je svobodna.

Ljubim te. Svoboden si. (foto: profimedia) profimedia
16. 2. 2022

Vstopila sem v dvorano, ki je dajala občutek svete varnosti. Soj sveč je nežno osvetljeval prostor in belo spreminjal v zlato.

Brez pričakovanj sem se usedla na tla in najprej z vdihom objela vse v prostoru. Čutiti je bilo sprejetost. Dan, ki je prej spotikal, je v trenutku postal preteklost. Čas ni več obstajal.

Nato sem z izdihom ozavestila telo in željo po notranjem potovanju. Željo po pristnem čutenju telesa. 

'Eno je delati s telesom, drugo je biti v telesu.' je nežno začela naša učiteljica Shakti dance – joge plesa, ki nas je vodila in podpirala pri tem čutnem Shakti valovanju ob visoki zavesti Shive.

Nasmehnila sem se. Vedela sem, zakaj me je intuicija vodila v ta prostor. Bila sem doma, pripravljena, da vstopim v tempelj svoje duše. Bila sem pripravljena, da v telesu z Njegovo pomočjo ozavestim in začutim Njo. 

Potreben je bil čas, da sem naučeno delovanje zamenjala z novim programom in si danes dovolim preprosto biti. 

Potreben je bil čas, da sem dvignila zavest in jo brez obsojanja sprejemam. Njo, ki je tako krhka, a hkrati tako močna. Njo, ki v svoji beli barvi nosi celo mavrico občutkov. Njo, ki preprosto ljubi. Njo. Sebe.

Naslednje jutro sem še vedno čutila blagodejne tokove v telesu. Tokrat se nisem samo zavedala svojih občutkov, ampak sem spremljala njihov ples. Toplota je objemala notranje organe in z vsakim posebej sem se lahko povezala.

'Želim si objema hladne vode,' sem zaslišala Njen glas. 

S bosimi stopali sem se dotaknila lesenih tal in začutila žulja. Po enega na vsakem palcu. Žulja od plesa. Oh, kako božanski občutek živosti. 

~ ~

Na poti proti morju je bilo čutiti sunke burje. Um je začel sprejemati odločitev, da bi bilo kopanje nespametno. 

Vsakič je prisotno hrepenenje, ki se meša z rahlo nestrpnim pričakovanjem, a vedno ga spremlja tudi ozaveščanje, kako pomembno se je ne navezovati. 

Na sprehodu po klifu je bila potrebna kapa, od vetra so tekle solze in na morju so se delale bele lise. Um je pravil, da je tokrat tako prav, a Ona si je želela. Obraz je bil prepihan, a telo je v notranjosti ostajalo toplo. 

Kasneje je zaliv postregel z zavetrjem in sledila je tista blagodejna potopitev. S toploto v sebi sem se lahko popolnoma predala hladnemu objemu vode. 

~ ~

Višje v notranjosti se je sredi prerije oglasil šamanski boben. Sonce je zahajalo za gričevjem in zlato barvalo pobočja s trto in oljkami. 

Odpiral se je pogled čez morje proti goram in polnil pljuča. Občasno si koga srečal. S tistimi si se takoj povezal. 

Ogromen pes, ki je najprej strašil zaradi svoje velikosti, se je prijazno približal in pridružil na sprehodu. Njegova pojava in miroljubnost sta kmalu dajali občutek varnosti.

~ ~

Občutek varnosti?

Zakaj še vedno tolikšna potreba po tem občutku, čeprav v našem okolju ni nevarnosti? Ali pač?!

Zadnjič sem v gozdu sredi mestnega parka naletela na moškega, ki se je nenavadno obnašal. Ko sva se srečala že drugič, je obrnil in začel hoditi za mano. Mračilo se je že. Olajšala me je misel, da imam telefon v žepu. Pospešila sem korak. 

Zadnjič smo si po Venus jogi ena drugi priznale, da raje parkiramo spredaj, pred dvorano, ker je osvetljeno in ne zadaj v temi. 

V Avstraliji so delali raziskavo, v kateri so moške in ženske vprašali, kaj bi se spremenilo, če bi za 24 ur s planeta izginil nasprotni spol. Medtem ko bi za moške ostalo življenje nespremenjeno, so ženske odgovorile, da bi si na primer upale ponoči v gozd in na osamljene dele obale oceana.

~ ~

Hvaležna sem, da v tem življenju nimam izkušnje telesne zlorabe, a zaznavam nek praspomin in predvsem zaznavam klic, da poiščem besede, ki bodo spregovorile o tem, kaj se je dogajalo in se še vedno dogaja. Da poiščem besede, ki bodo za neizrečeno in potlačeno povedale, da obstaja. 

Pomembno je, da ozavestimo, da je strah pred zlorabo v nas, čeprav nimamo te izkušnje. Mogoče jo imamo od prej, mogoče so jo imele naše prednice ali pa smo bile deležne številnih zlorab, ki bi se jim v družbi posmehovali in pomanjševali njihov pomen, zato smo jih raje potlačile, jih skrile same pred seboj. 

A vse to je v nas. 

In vsega tega se je na poti do zdravega človeštva potrebno zavedati, kajti ravnovesja ne bomo mogli vzpostaviti tako, da bomo ženske še naprej v sebi nosile sram, moški pa krivdo. 

Živimo v sistemu, ki telesa obravnava kot objekte. Telesa žensk in telesa moških. Telesa žensk v veliki meri tudi kot spolne objekte. 

O marsikateri zlorabi se ne govori, iz posameznih delov telesa se norčuje, marsikaj se družbeno tolerira ali pa si je velikokrat oseba 'sama kriva'.

Moj obrambni mehanizem je zlorabe dolgo časa odrival stran, kot nekaj, kar v tej realnosti ne obstaja. Pa me je pot vodila v dežele tretjega sveta in spoznavanje različnih grozodejstev. V zadnjih letih pobližje spoznavam tudi ta v domačem okolju. Statistika je res zaskrbljujoča.

V ženskih skupinah se številke spremenijo v osebe in postanejo resnične. 

Sedijo z mano v krogu in se trudijo rušiti zidove okrog svojega Srca. Gledam jih v oči in dovolijo mi videti njihovo bolečino. Tistega, česar še ne morejo videti same, vidim kot biser, ki ga je izpralo na tisoče solza.

Veliko vsega naplavlja, a to je šele začetek. Valovi bodo vse višji. Zibalo bo in premetavalo, a tokrat Zemlja ustvarja pogoje, da zrušimo iluzije in naredimo prostor za resnico. 

~ ~

Draga Ženska, začni pri sebi. 

Tvoje telo je sveto, je tvoj tempelj Ljubezni. 

Najprej sama opusti ocenjevanje posameznih delov svojega telesa in ga objemi kot celoto.
Opusti sram, krivdo in prepričanja, ki so ti jih vsilili drugi. Tvoje telo ni objekt, ki bi si ga na odru ogledovali, mu žvižgali ali ploskali. Tvoje telo je dom Tvoje duše. 

Dotakni se svoje kože in pobožaj svojo notranjost. Ne sramuj se svoje senzualnosti, ki ti je bila ob rojstvu dana. To je tvoja rojstna pravica. 

Vprašaj se, ali si nekdo, ki ločuje in ocenjuje posamezne dele tvojega telesa, še vedno zasluži, da je del tvoje zgodbe? Sama postavljaš svoje meje.

Ne dajaj svojega telesa, če ne moreš odpreti in dati svojega Srca. Ugajanje drugemu nas vedno stane lastne vrednosti.

Zamenjaj program. Opusti tisto, kar ti ne služi, pa čeprav sistemsko vlada že tisočletja. Pošiljajo te prednice, da dokončaš njihovo delo.

Dvigni zavest. Če želiš biti celota, potrebuješ tudi zdravo moško energijo v sebi. Ta ne ocenjuje, ne sodi in ne kritizira. Ta drži prostor, čuva hrbet kot gora, na katero se lahko nasloniš in odpreš svoje Srce. 

Vredno se je odpreti in zares predati. Odkriti zaklad, ki ga nosiš v sebi. Ozavestiti celo paleto občutkov in iti v globine. Potem se vrniti in poleteti do zvezd. Brezmejno valoviti in krožiti, se spuščati in dvigovati, predvsem pa sebe v Srcu srečevati.

'Prišla sem po globino, a dobila sem radost.' je v enem stavku prizemljila vtise ena od udeleženk Shakti plesa, medtem ko sem opita od čutnosti v telesu imela občutek, da moje besede kar frčijo po zraku. 

Ta globina je v nas. Največkrat strašljiva in temačna, dokler je ne osvetlimo in ne sprejmemo bogastva njene rodovitne zemlje. Ko pa vanjo skrbno in z Ljubeznijo posadimo seme, pa čeprav seme bolečine, sramu ali krivde, bo iz nje zrasla radost. Kajti objeti in ljubiti sebe v celoti, ne more spremljati nič drugega kot radost. 

~ ~

Dragi Moški, dobro so ti jo zagodli. 

Breme, ki ga nosiš na svojih plečih, je veliko. Čeprav ti sistem daje prednost zaradi tvojega spola, si zato, da bi nekaj veljal, moral največkrat dati sebe. Opustiti svoje vrednote, delovati proti svoji volji, graditi iluzije, nabirati dosežke, osvajati cilje, si pripenjati medalje … Ob vsem tem delovanju pa povsem potlačiti čutenje.

V tebi je nešteto občutkov, ki jih nisi smel izraziti, nad tabo se je vršil pritisk in ocenjevalo se te je kot spolni subjekt. Morda so te vrstniki že kot fanta zasmehovali, ker še nisi imel spolne izkušnje ali kasneje kot mladostnika, ker jih nisi še dovolj 'podrl'…

Danes se sprašuješ o svoji vlogi in o tem, 'kako daleč' sploh lahko greš, da ne bi šel predaleč. 

Teža krivde zaradi vsega početja predstavnikov tvojega spola, tvojih prednikov ali celo tvojega lastnega početja te upogiba in krči tvoje srce.

Kako naprej?

V želji po povezovanju in iskanju ravnovesja velikokrat nehote povzročimo še dodatno razločevanje. Vrednotenje na podlagi razlik je ena najhujših posledic sistema, ki se poslavlja, zato se potrudimo z zbliževanjem in sprejemanjem.

Razlike, ki nas bogatijo so zdrave, a ne smemo dovoliti, da nas oddaljujejo.
Čas je, da se Shakti in Shiva spet povežeta.

Dragi Moški, prosim, ozavesti, da ti ta družba na podlagi tvojega spola še vedno daje prednost. 

Ne rabiš nositi majice z napisom, da podpiraš feminizem, samo ko imaš priložnost, ponudi Ženski prostor, da se izrazi. Omogoči ji, da spregovori, ko sta sama, pa tudi takrat, ko sta v družbi in opaziš, da ne pride do besede ali se ji celo posmehujejo. Verjemi, ni ji lahko. Poskuša osvoboditi ujeto bolečino, zato da bi lahko odprla Srce in na ta planet prinesla Ljubezen. 

Tony Porter je v podcastu The Man Enough rekel: 'Ženske nas ljubijo, so z nami v partnerstvu, z nami sodelujejo, z nami živijo, skrbijo za nas in se istočasno morajo ščititi pred nami. Z vsem tem ni enostavno upravljati.' 

Ozavesti, da mogoče prav Ženska v trgovini, tista na bančnem okencu ali tista na sestanku nosi bolečo zgodbo. Mogoče jo celo tvoja partnerka, ki jo je globoko v sebi zakopala in zaradi sramu skrila pred drugimi.

Ozavesti, da Ženske ne glede na izkušnje živimo s potlačenim strahom in se tega največkrat sploh ne zavedamo. Še manj pa pokažemo.

Kolikokrat smo se v sebi skrčile, pospešile korak, zadrževale dih in upale, da se bo vse dobro izšlo.
A ne izide se vedno in nikakor ne za vse. Ko se usedemo v krog, zgodbe oživijo. In teh zgodb je res veliko.

Ko to pišem, se zavedam, koliko bolečih zgodb nosite v sebi Moški in imate bistveno manj priložnosti, da o njih spregovorite in jih delite. 

Ozavesti občutke svoje notranje Ženske, dragi Moški in ji ponudi varen prostor, da se izrazi. Ko boš spoznal in sprejel Žensko v sebi, boš veliko lažje v celoti sprejel tudi tisto ob sebi. Zgodba, ki jo nosi, je dragocena.

~ ~

Po ozki cesti sredi gričevja se je pripeljal avto in ustavil.

'Čau, a poznaš tega kužka?' je vprašal simpatičen domačin.

Pogledala sem kužka, ki je sedel na sovoznikovem sedežu, ovit v odejico in radovedno gledal. Ob mojem skromnem poznavanju štirinožnih prijateljev, se mi je zazdelo, da izgleda kot Milo iz filma Maska in iz mene je spontano skočilo: 'Ne, a nastopa v kakšnem filmu?'

Domačin se je nasmehnil mojemu vprašanju in pojasnil: 'Sam se je sprehajal. Igrala sta se z mojim bokserjem in ker je veliko večji in težji, mu je poškodoval tačko. Zato iščem njegovega lastnika.'

'Ojoj. A ima zlomljeno?'

'Mogoče, ja. A veš, če je tam še kakšna hiša?' je pokazal z roko.

'Ne poznam tukaj naokrog, sem samo na izletu. A nisi ti od tukaj?' sem ga vprašala.

'Sem, ampak iz Kopra.'

'Prej se je slišal šamanski boben. A mogoče veš kaj o tem?' sem bila še vedno pod vtisom tistega prerijskega topotanja.

'Ja, moj prijatelj je prišel malo igrat in sem ga prišel poslušat.'

Kužek Milo je ves čas radovedno spremljal najin pogovor. Ni bilo videti, da ga kaj boli.

'Kaj bo z njim, če ne najdeš lastnika?' sem vprašala.

'Malo se bom še vozil naokrog in če ne najdem lastnika, ga bom odpeljal k veterinarju in poskrbel za njega', je pomiril mojo vidno zaskrbljenost.

Ko sva se poslovila, sem pomislila: 'Kako lepo, da bo poskrbel za kužka.' 

Potem me je prešinilo: 'Bi Žensko tudi vprašala, kaj bo s kužkom?' 

~ ~

Pomembno je, da se zavedamo, kaj nosimo v sebi. Da v danem trenutku ozavestimo sprogramirano razločevanje in vrednotenje, ki je v nas in začnemo najprej pri sebi spreminjati program ter kreirati novo realnost.

Začnimo ta ples z notranjim valovanjem in nadaljujmo z zbliževanjem, da ko pride do povezovanja, bo pri Moškemu LJUBIM TE in pri Ženski SVOBODEN SI prihajalo iz odprtega Srca.
Kajti prava Ljubezen je svobodna.

Z Ljubeznijo, Irena