Raziskava dokazuje, da se mačke vendarle navežejo na človeka

Obstaja prepričanje, da so mačke samosvoje in neodvisne od človeka. Toda tisti, ki imate mačko, veste, da imate z mačko poseben odnos. Nova raziskava potrjuje, da se tudi mačka navezeže na človeka.

Raziskava dokazuje, da se mačke vendarle navežejo na človeka (foto: profimedia) profimedia
22. 5. 2022

Mačke : psi

Oddelek za živalske študije na Univerzi v Oregonu je zasnovala raziskavo, v kateri so primerjali navezanost otroka na mati z navezanostjo mačke na svojega skrbnika. Vsaka mačka je dve minuti preživela v sobi z njim, nato so ju ločili. Nato je mačka v sobi preživela dve minuti povsem sama. Naposled se je njen človeški prijatelj vrnil in znanstveniki so ocenili mačkino vedenje. Spoznali so, da za mačke velja drugačen tip navezanosti kot za pse, vendarle pa gojijo posebna čustva do svojega skrbnika.

Različni tipi navezanosti

Mačkam lahko pripišemo več tipov navezanosti. Pri tistih, ki se doma počutijo varno in so na svojega skrbnika navezane, se je raven stresa bistveno znižala, ko se je skrbnik vrnil v sobo. Takoj je poiskala stik z njim in raziskala sobo. Obstajajo pa tudi mačke, pri katerih je navezanost negotova – tudi te so pokazale manj stresa, ko se je skrbnik vrnil. Tretja skupina mačk – tiste, ki se izogibajo stiku in so negotove glede svoje navezanosti na človeka – pa so bile pod stresom v enaki meri, ne glede na to, ali je bil skrbnik prisoten ali ne. Ko je vstopil, so se stiku izogibale.

Na približno dve tretjinah vseh mačk, na katerih so izvedli poskus, so opazili vzorce navezanosti. Samo ena tretjina je pokazala negotovost. Po tem lahko sklenemo, da se večina mačk naveže na lastnika.

Ko se mačka enkrat naveže, tega ne pozabi

Drugi test je pokazal, da čas pri navezovanju ne igra pretirane vloge. Ko se mačka enkrat naveže, tega ne pozabi. Ko so mladičke ponovno testirali po enem letu, so kazali (ne)navdušenje nad svojimi skrbniki v enaki meri kot poprej.

Zaključimo lahko, da so mačke sposobne navezanosti v enaki meri kot psi, čeprav človeka morda ne potrebujejo ob sebi tako zelo nujno.

Vir: Phsychology Today, vh

Preberite še: Mačka si izbere lastnika glede na njegovo energijo

ali pa

Mačke so budistični mojstri