Majhne skrivnosti spokojnega dopusta

Poskrbite, da boste pozitivno energijo in veselje ob potovanju še povečali s kitajsko filozofijo o ureditvi življenjskega prostora, feng šuija.

23. 6. 2015

Glavni namen dopusta je sprostitev, obnova porabljene energije in zbližanje z najbližjimi. Glede na to, da je feng šui umetnost ureditve prostora, ki naj bi nam pomagala vzpostaviti ravnotežje energij, ki nas obkrožajo, da bi bilo naše življenje čim boljše in zdravo, poglejmo, kako si lahko z njim pomagamo tudi pri organiziranju naših poletnih počitnic.

Cilj

Kaj nameravamo početi v času letošnjih počitnic? Bomo obiskali sorodnike, odpotovali na tuje ali se bomo morda sprostili v krogu družine? Najbolje je, da dopust načrtujemo že mesece vnaprej, res pa je, da za to ni nikoli prepozno.

Če ste že določili svojo počitniško destinacijo, naj bo na morju, v tujini ali nekje, kjer niste bili še nikoli, bi bilo dobro, da bi fotografijo tega kraja obesili nekje v svojem domu. Takšna fotografija bo imela dvojni učinek: vnaprej se boste seznanili z okolico, v katero odhajate, obenem pa boste še polepšali trenutke pričakovanja dneva, ko se boste končno odpravili tja.

Še preden boste zapustili svoj dom, ga temeljito očistite in pospravite. Čeprav nekaj časa ne boste doma, to še ne pomeni, da ne boste energetsko povezani s svojim življenjskim prostorom. Če boste dom pustili razmetan in umazan, boste s tem v svojo okolico priklicali kaos in slabo energijo, ki vas bo spremljala v času dopusta. Možno je, da boste imeli težave s hotelsko sobo, rezervacijo, zamudami, s prevozom ali z drugimi nadležnostmi.

Ne pozabite tudi na rastline. Soseda, sorodnika ali prijatelja prosite, da vam v času vaše odsotnosti zalije rože in druge rastline, ki jih gojite doma in ki v vaše življenje vnašajo pozitivno energijo. Poleg tega ga prosite, naj sem ter tja prezrači prostore vašega doma, saj vas bo tako doma pričakal svež in čist življenjski prostor.

Stvari

Odhod na počitnice včasih spominja na selitev narodov. Do zadnjega kotička napolnjeni avtomobili, kovčki, ki jih lahko komaj zapremo, in torbe, ki pokajo po šivih samo zato, ker se ne moremo odločiti, katera oblačila naj vzamemo s seboj in kaj bomo resnično sploh oblekli – zveni znano?

Vedite, da vročina in pretežke potovalke ustvarjajo še dodaten stres, zato namesto veselja in olajšanja počitnice začenjamo z mučnim občutkom v želodcu. Pozabite na kupe oblek in svoje imetje spakirajte v eno samo potovalno torbo. Minimalizem je namreč veliko boljši od pretiravanja, saj se boste s tem znebili pretirane nervoze in naporov, s katerimi boste soočeni ob nošenju težkih kovčkov. Navsezadnje želite občutiti novo energijo, v vaših torbah pa je iztrošena negativna energija, ki je na počitnicah vsekakor ne potrebujete.

S seboj vzemite kakšen vam ljubi predmet, domače copate, najljubšo skodelico za kavo ali fotografijo svojih najdražjih, predvsem če boste počitnice preživeli daleč stran od njih.

Kaj vzeti s seboj?

Najbolje je, da s seboj vzamete nekaj oblačil, ki jih lahko med seboj kombinirate. Ne pozabite na dobre in udobne čevlje, v katerih se boste lahko odpravili na dolge sprehode po grobem terenu, in na jopič, ki je odporen proti vetru in vodi. Če ne boste obremenjeni z obolelimi nogami in morebitnim mrazom, se boste počutili svobodneje in boste veliko bolj uživali v novem okolju.

S seboj vzemite tudi manjšo beležko, v katero si boste po želji zapisovali svoje vtise, misli in dogodke, ki jih boste doživeli, ter opisovali mesta in ljudi, ki jih boste videli in spoznali. Vanjo lahko vstavite tudi razglednice, fotografije, rastline in druge malenkosti, ki vas bodo med letom spominjale na vaš poletni dopust.

Če se odpravljate na obisk k prijateljem ali sorodnikom, s seboj obvezno vzemite manjše darilo, najboljše je takšno, ki ste ga naredili sami. S tem boste namreč pospešili izmenjavo pozitivne energije in darovali nekaj, v kar ste vložili svojo energijo.

Na dopustu

Rezervirajte sobo s pogledom na okolico, daleč od dvigal, stopnišč, hodnikov in hrupa. Po navadi je ena stran hotela vedno mirnejša in ima lepši razgled na okolico, zato ne bi bilo slabo, da bi se vnaprej pozanimali, kakšne sobe so na voljo in katero so vam namenili.

Postelja, v kateri boste spali med dopustom, bodisi v hotelu, pri prijateljih ali sorodnikih, mora biti prav tako daleč od negativnih energij. Če je pohištvo z ostrimi vogali v vaši počitniški sobi obrnjeno proti vaši postelji, premaknite pohištvo. Prav tako se izogibajte sob, v katerih postelja gleda naravnost v vhodna vrata.

S seboj vzemite dišečo svečo ali aromatično olje za sprostitev. Tako boste oplemenitili prostor in se v njem sprostili. Ne pozabite tudi na lahkotni šal ali ruto, s katero boste prekrili televizor, ogledalo ali ostre vogale stola in nočnih omaric, če na njih ni prtov. ‘Golo’ pohištvo vas namreč med spanjem izčrpava in vam jemlje energijo.

Če so na zidovih slike, ki vam niso všeč, jih prekrijte. Preverite tudi, kje je telefon. Ni treba, da je na vaši nočni omarici, tik ob ušesih. Podobno velja za budilko. Po feng šuiju morajo biti vrata kopalnice in pokrov školjke vedno zaprti. Tako namreč preprečujete odtekanje energije in denarja ter ohranjate srečo in dobiček.

Po dopustu

Vrnitev domov lahko v vas zbudi mešane občutke. Lepo se je vrniti domov, lepo pa bi bilo še kakšen dan ali dva ostati na dopustu. Da boste lažje prenesli prihod domov in s tem vrnitev v svoje vsakdanje življenje, lahko z uporabo feng šuija naredite sledeče:

1. Takoj po prihodu domov odprite okna in v sobo spustite svež zrak. Sebi in svojemu domu privoščite lahkotno glasbo in se sprehodite po prostoru. S tem boste premaknili pretok energije. Pozdravite rože in druge rastline ter vsako sobo posebej. Bodite veseli, da ste se vrnili domov, svoje veselje pa izrazite z nasmehom in pozitivnimi mislimi. Po obrednem pozdravu se lotite pospravljanja potovalnih torb. Če boste prtljago pustili nedotaknjeno nekje v kotu, boste blokirali dotok sveže energije. Vse čim prej vrnite na svoje mesto, saj s tem ustvarjate priložnosti za nov začetek in v dom vnašate novo energijo, ki ste jo dobili v času dopusta. V južni predel dnevne sobe postavite fotografijo ali kaj drugega, kar vas bo spominjalo na letni dopust.

2. Potem si privoščite prho in z milom iz sivke s sebe sperite ves stres, povezan s potovanjem. Po stanovanju nastavite kozarčke z vodo iz pipe, saj boste tako spet vzpostavili pretok energije.

3. Dobro bi bilo, da bi na dan vrnitve domov vsaj za nekaj časa vključili štedilnik. Skuhajte čaj ali si privoščite lažji obrok, saj boste tako v svoj dom spet vnesli toplino in življenje.

Lorin Čerina, Fotografije: Shutterstock