Marjan Ogorevc: V Sloveniji smo na področju terapevtskega zdravljenja še vedno precej skeptični

Marjan Ogorevc o duhovnih potovanjih in osvobajanju ujete energije.

Marjan Ogorevc: V Sloveniji smo na področju terapevtskega zdravljenja še vedno precej skeptični (foto: Borut Peterlin) Borut Peterlin
4. 8. 2022

Pogovor s terapevtom naravnega zdravljenja, Marjanom Ogorevcem v podkastu Potovanja in delo v tujini, kjer je pogovor nanesel na teme o najbolj energetsko močnih točkah sveta, o pridobivanju in izgubljanju življenjske energije in o moči tišine v puščavi. V predkoronskem obdobju je Marjan Ogorevc vodil ture oz. duhovna potovanja. Največkrat so bila to mesta v Peruju, puščava v Jordaniji in Zahodna Turčija.

Duhovno potovanje izven Slovenije je včasih zelo dobrodošlo

V Sloveniji smo na področju terapevtskega zdravljenja še vedno precej skeptični in zelo razumsko usmerjeni, zato je včasih duhovno potovanje izven Slovenije zelo dobrodošlo. V tujini marsikdo uspe narediti večji duhovni premik, kot pa bi ga recimo naredil doma na dvourni terapiji. Marsikdo v odhod tako močno podzavestno verjame in zaupa, da se zdravljenje in duhovni napredek avtomatsko že vnaprej zgodita.

V Jordaniji so nekoč Marjana nekateri celo poimenovali Musa ali Mojzes in njemu osebno pripisovali moč zdravljenja. Niso se zavedali, da so pravzaprav uspeli pozdraviti in narediti premik ravno oni sami. Včasih je že prepričanje, da jim bo pomagal nekdo drug, omogočilo, da se je zdravljanje že začelo odvijati. Ob tem poudari Jezusov rek, ki ga lahko implementiramo tudi v današnje življenje: “Ne moja vera, tvoja vera te bo pozdravila!”

“Koliko je manj tebe v puščavi toliko je več puščave v tebi.”

Puščava sicer ni energetsko močna točka ampak je posebna zaradi svoje tišine. Ta tišina od zunaj nas prisili, da slišimo hrup v sebi in tako omogoči, da na površje prihaja vse, kar v nas kriči za razrešitev. Prav zaradi tega se ljudem dogaja marsikaj, ko se prepustijo energijam puščave.

Nekatera potovanja z Marjanom so potekala tako, da so dnevno po puščavi hodili tudi do 25 kilometrov. Hodili so bosi, v kolikor pesek ni bil prevroč. Mesto Petra v Jordaniji, ki pomeni “mesto v skali” je recimo izjemno energetsko močan kraj in, ko ga obiščemo lahko te energije izkoristimo sebi v prid. Prav tako so močni nekateri predeli Peruja, kjer nas lahko trese kot elektrika. Eno od teh energetsko močnih mest se nahaja ob jezeru Tikikaka in se imenuje Puerta de Hayumarka ali “Božja vrata”. Tam lahko tisti na višji zavesti celo vstopajo v drugo dimenzijo.

Dva načina, kako lahko izkoristimo močne energije na potovanjih

Prvič, v nas že nezavedno na samem mestu v sistem vdirajo močne energije in v nas povzročijo, da se sprožijo potisnjeni vzorci in stare travme, ki niso predelane. Kot primer, Marjan navede posameznika, ki ima močan podzavesten vzorec “jaz imam prav in se ne motim” in je hkrati tudi pretirano razumsko usmerjen. Takšnega posameznika energija dobesedno tolče po glavi in se mu prične dogajati na vseh področjih. Najverjetneje bo postal jezen, nezadovoljen, se znašal nad natakarji ipd. 

Drugič pa se v namensko usmerjenih procesih, na primer v meditaciji, prepustimo močnim energijam kraja. Tako dobimo priložnost marsikaj razrešiti hitreje in poiskati, kje tičijo podzavestni vzorci in prepričanja, ki nam v življenju ne koristijo več ali pa nas omejujejo. Zanimivo je, da se proces začne odvijati že ob zapuščanju doma in že ob odhodu osvobodimo del ujete energije. 

Ne smemo pa pozabiti, da je pogoj, da lahko naredimo katerokoli spremembo v življenju, dodatna energija. Če te ni, nam ne bo nobena tehnika, noben nasvet in tudi nobeno učenje zares koristilo. To je nekako tako kot, če v avtu nimamo bencina. Lahko imamo v lasti najnovejši BMW, ampak z njim ne bomo prišli daleč. Tako nekateri ljudje celotno svoje življenje hodijo po raznoraznih duhovnih delavnicah, obračajo volan, a jim primanjkuje bencina - dodatne energije. Zato spremembe ne more biti na spregled. Od vsega tega te ljudje nimajo popolnoma nič koristi razen polno glavo.

Osvobajanje ujete energije iz preteklosti in prihodnosti.

V današnjem času se je potrebno naučiti pridobiti energijo, nekoč to ni bilo potrebno. Življenje je bilo še nedolgo nazaj počasno, lažje smo se regenerirali, spremembe so se dogajale na deset, celo sto let, danes pa se spremembe dogajajo na dnevni ravni. Zato se je potrebno znebiti vsega odvečnega, ki nam preprečuje, da bi koristili svoj poln potencial. Če nimamo razrešenih preteklih travm, potem je del naše energije ujet v preteklosti. Šamani rečejo, da je del duše ujet v tistem delu življenja. 

Če pa nenehoma razmišljamo o tem, kaj bo jutri in kaj bo, ko bomo šli v pokoj, ko bomo umrli in, ko bomo odplačali kredit, je del energije ujet v prihodnosti. Energije potem za tukaj in zdaj zmanjka. Ko počistimo preteklost, se del energije vrne in, ko prenehamo razmišljati  o prihodnosti smo kar naenkrat v čuječnosti. V “mindfullnessu” kot rečemo na zahodu. Prisotni smo tukaj in sedaj. Tam, kjer je naš fokus, tam je naša energija. Fokus prikliče energijo in tako koristimo svoj poln potencial. Večina ljudi ima popolnoma dovolj energije, samo je le-ta razpršena.

Dvig življenjske energije.

“Za mene ni duhovno tisto, kar počneš, ampak odnos do tistega kar počneš” pripomni Marjan. Takrat, ko ponotranjimo to misel, smo lahko duhovni tudi, ko doma recimo pometamo, ko se nam zamaši odtok ali ko žagamo drva. 

Če želimo dvigniti nivo energije, izvajajmo primerne tehnike ter telesno in duhovno prakso, ki nam omogoča, da vzpostavimo boljši pretok energije skozi telo in možgane. S takšnimi tehnikami pridobimo energijo horizontalno in z njimi lahko izboljšamo kvaliteto življenja ter naše zdravsteno stanje. 

Da pa bi lahko napredovali duhovno po vertikali, pa potrebujemo postati boljši človek. To dosežemo tako, da pričnemo drugače razumevati življenje, da smo usmerjeni v to, da vse, kar počnemo, delamo za lastno dobro in dobro drugih. To lahko dosegamo tudi z meditacijami, s katerimi se potopimo v globlja stanja sproščenosti uma in telesa. Sčasoma preidemo v stanje brez misli, v stanje praznine in se stopimo s čisto zavestjo.

Kakšen je energetski pretok denarja, katere so še druge energetsko močne točke sveta in zakaj so Dalmatinci in Črnogorci tako samozavestni in ponosni pa v podkastu TUKAJ.