Med SPREHODOM se vam lahko porodi rešitev, ki ste jo iskali že dlje časa

Ljudje smo bitja, katerih hoja predstavlja najpreprostejšo in osnovno obliko gibanja, ki pa je lahko izvrstno sredstvo za sprostitev, rekreacijo ali celo načrtovan trening.

Med SPREHODOM se vam lahko porodi rešitev, ki ste jo iskali že dlje časa (foto: profimedia) profimedia
18. 1. 2023

Sprehodimo se                                                    

Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. Spomladi do rožne cvetice, poleti do zrele pšenice, jeseni do polne police, pozimi do snežne kraljice, v knjigi do zadnje vrstice, v življenju do prave resnice. A če ne prideš ne prvič ne drugič do krova in pravega krova, poskusi vnovič in zopet in znova. 

Tone Pavček

Spoštovani bralci in bralke, počasi bodo minila 3 leta odkar je svet in z njim našo čudovito deželo zajel val pandemije, ki je brez izjem posegel v naša življenja. Čas mnogih dodatnih skrbi, negotovosti in stresa nenehno vplivajo na stanje naše telesne in duševne kondicije.

Ljudje smo bitja, katerih hoja predstavlja najpreprostejšo in osnovno obliko gibanja, ki pa je lahko izvrstno sredstvo za sprostitev, rekreacijo ali celo načrtovan trening.

Hoja je skozi zgodovino prejemala različne statuse, ki so bili zrcalo časa v katerem so ljudje živeli. Neustavljivo pa se je pomen hoje pričel spreminjati s prihodom najrazličnejših prevoznih sredstev, ki jih je razvil človek, da bi olajšal svojo pot od točke A do točke B.

Spominjam se pripovedovanja dedkov in babic, ki so za opravke, službo in podobno, prehodili tudi do nekaj deset kilometrov na dan. Danes lahko seveda z avtomobilom na primer v eni sami uri opravimo stvari za katere so včasih namenili en cel dan. Ta takšen način se je torej hoja nekako v celoti preselila na rekreacijsko področje.

»Kadarkoli se vozim skozi tunele ali po avtocesti, se zmeraj zdi vse enako, ko pa prispem na cilj, se mi zdi, kot da nisem nič doživel.« 

Besede, ki ste jih pravkar prebrali, je zapisal norveški pisatelj Erling Kagge, ki v svoji knjigi z naslovom Hoja, pripoveduje o doživljanju hoje in narave in sporoča, da je zaznava okolice pri vožnji z avtomobilom manj bogata kot pri popotovanju peš.

Hoja po mestu, ki ima izhod v mestni park in hoja po sprehajalni poti, ki se nadaljuje v gozd, se seveda razlikujeta. V trenutku, ko posameznik najbolje izkoristi svoje bivalno okolje za svoj najljubši način rekreacije, ni več kaj dodati.

Nekaj pozitivnih učinkov in prednosti hoje

Že samo 30 minut hoje na dan lahko izboljša naše počutje, ugodno vpliva na srčno-žilni sistem, krepitev imunskega sistema, dokazano znižuje krvni tlak, obremenjenost kolen je manjša kot pri teku, vpliva na izgubo odvečne telesne teže.

Je praktično najcenejša in najdostopnejša oblika rekreacije, ki jo lahko pričnemo takoj, ko sopimo iz hiše. Ne moremo mimo sprostitvenega vidika hoje in možnosti, da skozi hojo na stvari gledamo iz drugačne luči, ki nam lahko pomaga k lažjemu odločanju. Včasih se nam porodi rešitev, ki smo jo iskali že dlje časa. Mnogi navajajo sprostitev in širši pogled kot najpomembnejša doživljaja, ki ju ponudi hoja.

Kako preprosto začeti?

Odločili ste se, da bo hoja del vašega življenjskega sloga. Motivov je lahko več: dobro počutje, izguba telesne teže, izboljšanje telesne pripravljenosti… 

Morda boste lažje motivirani, v kolikor boste na vaše poti povabili še koga. Formul in receptov za načrten začetek in nadaljevanje je mnogo, vendar ne govorimo o vadbi vrhunskega športnika.

Sam osebno sem držim načela »poslušaj svoje telo«. Pričnite z ravninskimi, krajšimi razdaljami in postopoma dodajajte težavnost in dolžino. Sledite svojim zmožnostim in stanju kondicije.

Kot najosnovnejši princip lahko uporabite pravilo: 30 minut hoje na dan. Za ohranjanje pestrosti hoje, spreminjajte začrtane poti, hitro boste ugotovili, katera vam je bolj pisana na kožo. V beležko si zapišite počutja, zanimivo bo primerjati zapise, ko boste na poteh na primer en mesec dni. Del dneva, ko vam hoja najbolj ustreza, boste najlažje določili z eksperimentiranjem. Izberite udobno športno obutev in oblačila, ki bodo primerna glede na vreme in letni čas.

Tisti, ki vam sprehodi in pohodi niso tuji, zagotovo veste, da je Slovenija raznolika in geografsko pestra  ter ponuja vse kar potrebuje človek že za kratek sprehod ali pa daljši pohod po okoliških hribih. Upravičeno smo lahko veseli, da nas obdajajo lepote narave, ki nam s svojo vsebino omogočajo vse čare hoje.

Hoja od nas pravzaprav ne zahteva veliko, dovolj je volja in mera predanosti, na takšen način bomo prišli do mnogih spoznanj in občutkov, za katera ne potrebujemo razlage, saj sami povedo dovolj v jeziku, ki ga najbolj razume le vsak posameznik zase.

Kjer je volja, tam je pot, poti pa našemu okolju ne manjka.

Varen korak želim vsem, ki ste se sprehodili skozi pohodniške vrstice.

                                                Jože Rečnik, zdravstveni reševalec in popotnik