"Medved je naš brat, mi vsi smo ena družina"

Zakaj se tako bojimo medvedov?

"Medved je naš brat, mi vsi smo ena družina" (foto: unsplash) unsplash
23. 2. 2019

Nekega dne me lovec s puško v gozdu vpraša: "Dekle, a se ne bojiš medveda?"

Pa mu odvrnem: "Iskreno, se mnogo bolj bojim človeka kot medveda."

Nobena zver namreč ne počne takšnih neumnosti in grozot na tem planetu, kot jih počne človek. 

Vem, lahko je pametovati dokler ga ne srečaš. Lahko je pametovati, če ne živiš v kraju, kjer jih je veliko. Pa vendar... Všeč mi je misel, da živali začutijo naše misli in občutke. Kdor ima doma živali, to zagotovo dobro ve. Žival običajno napade takrat, ko začuti strah, tako kot denimo pes. Če je človek dovolj duhovno širok, se zaveda, da strah privlači napad, in zato strahu ne bo dovolil, da ga nadvlada. Ponovno, lahko je to govoriti...

Ko razmišljamo o medvedu, je vredno pomisliti tudi na to, kako ga je včasih dojemal indijanec, ki ga je še posebno častil. Ko so v življenjskih preizkušnjah potrebovali moč, so v mislih naprosili za moč medveda. Zakaj ne bi tega koristili tudi mi? Poskusite naslednič, ko vam bo v življenju težko, v mislih naprositi za moč medveda! Morda vam pomaga?

Indijanci so se zavedali, da so živali zavestna in čuteča bitja, ki jih moramo tretirati z enakim spoštovanjem, kot si ga želimo sami. So naši bratje ali sestre, pa tudi učitelji, ki nas lahko naučijo marsikaj. 

Imeli so jih za svete, njihovo vedenje in znake pa so sprejemali kot znake matere narave, ki jih je potrebno razumeti. Kažejo na energijo okoli nas, prinašajo nam uvide in inutitvna sporočila. 

In še čudovito indijansko sporočilo: 

»Medved je naš brat, mi vsi smo ena družina. Ljudje smo tisti, ki smo vdrli na njihovo ozemlje, mi smo tisti, ki jim odmikamo tla pod nogami in jih stiskamo na vedno manjši kos gozda. Do danes smo z našimi brat medvedi živeli v miru, nismo se jih bali in tudi oni se niso bali rdečega človeka. Zaradi naše nevednosti in odmaknjenosti od Matere Narave, smo pozabili na naše živalske brate in se posvetili le lastnemu obstoju in bitki za imetje. Več tisoč let trajajoče premirje je prekinil človek in njegova naloga je, da Očetu Gozdu povrne mir. Sedaj je prišel čas, ko se moramo spomniti, kar smo nekoč že vedeli. Prišel je čas, ko se vračamo k velikemu duhu, k Materi Naravi. Vsi smo njeni sinovi, zato je tudi Medved naš brat. Kmalu bomo z njim živeli v miru in harmoniji, kot nekoč. Otroke ne bomo več učili strahu pred njim. Ne. Z medvedom in drugimi živalskimi brati bodo naši otroci rasli in se od njih učili naukov življenja! Naši živalski bratje se že veselijo dne, ko bo jih bo človek sprejel v svoj dom, v svojo družino.«

Indijanec Dve Luni, vir citata: pozitivke.net

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri