Miti o treh znanih lokacijah, ki sploh ne držijo

Presenetilo vas bo, kateri splošno sprejeti zgodovinski miti sploh ne držijo.

Kdo je zgradil Stonehenge? (foto: Edward Haylan / Shutterstock) Edward Haylan / Shutterstock
23. 9. 2015

Ali na Luni res stoji ameriška zastava?

Ko so Američani naskakovali nam bližnjo Luno, je med ključnimi posnetki bil zelo pogosto prikazan trenutek, kot Neil Armstrong v sivo, peščeno površino zapiči simbol svobode: ameriško zastavo. Ta naj bi bila prvi opomin za vse mimo leteče nezemljane, ki drvijo proti Zemlji, da jih tamkaj čaka armada v črno oblečenih agentov, ki bodo pod okriljem prav te zastave branili svojo domovino do zadnjega moža. No, vsaj tako nekako smo se naučili iz filma Možje v črnem.

Resnica:

Po besedah astronavta Buzza Aldrina, naj bi Neil Armstrong na njihovem deviškem naskoku na Lunino površino zastavo zapičil preblizu njihovega vesoljskega plovila. Ob vzletu je zato zastavo odpihnilo. Ups!

Pristanek na Luni
Foto: NASA

Seveda so astronavti, ki so sledili prvemu postanku na Luni bolj previdno zapičili zastave, da te danes verjetno še vedno stojijo kot dokaz človeškemu stiku z nebesnim telesom, a danes te zastave bolj kot Ameriko simbolizirajo našo predajo.

Namreč - tako kot barve zbledijo s promocijskih plakatov, ki so predolgo pozabljeni v izložbah, tako barve zaradi izpostavljenosti sončevi svetlobi zbledijo še toliko hitreje na lunini površini. Tako so danes pristajalne točke zemeljskih astronavtov posute le z zastavami v različnih odtenkih bele.

Bele zastave na Luni

Stonehenge niso zgradili druidi

Gigantski kameni spomenik v Angliji, ki je videti kot, da bi se bogovi igrali domine, naj bi po zgodbah zgradili druidi, duhovniška kasta antičnega keltskega plemena. Strukturo naj bi nato uporabljali v njihovih mističnih obredih.

Stonehenge v Angliji
Foto: English-Heritage.co.uk

Resnica:

Nihče ne ve, kdo je v resnici sestavil ogromne skale v današnji Stonehenge. Ve se le to, da so s preiskavo kamnin ugotovili, da je bil Stonehenge postavljen stoletja preden so keltska plemena sploh prišla na Otok.

Teorijo o druidih, ki so gradili Stonehenge, je pravzaprav v 18. stoletju razvil arheolog William Stukeley. K tej ideji se je pretežno nagibal tudi zato, ker je sam bil prevzet z zgodovino druidov in bil celo član zgodovinskega društva, ki je oživljala obrede starodavnih keltskih druidov.

William Stukeley
William Stukeley je populariziral idejo druidov, kot graditeljev Stonehenga Vir: wikipedia.org

Miti o Kipu svobode v New Yorku

Simbol svobode, simbol upanja. Tudi simbol ameriške imigracije, ki izraža dobrodošlico vsem prišlekom na otok Ellis. Odkar so ga Francozi zgradili, je kip svobode ključen del podobe Amerike.

Resnica:

Kip nikoli ni bil povezan z imigranti. Med otvoritveno ceremonijo leta 1886 ni bilo nobene omembe o povezavi z imigracijo, pesem Emme Lazarus, v kateri vabi drenjajoče mase ljudi v nedrje ameriškega upa, pa je bila v obliki plakete dodana k spomeniku šele 20 let kasneje. Za postavitev plakete je pri vplivnih prijateljih lobirala kar Emma Lazarus sama.

Emma Lazarus na Kipu svobode
Foto: National Park Service

V zgodnjih letih je bil spomenik bolj simbol rasistov, ki so v podobi spomenika videli upodobitev prevlade belcev in motiv "nas proti njim".

In čeprav so Francozi podarili spomenik Američanom, francoska vlada s samim spomenikom ni imela nič. Financirali so ga raznoliki povprečneži, donatorji, ki so pod vlado Napoleona III želeli s pasivno-agresijo izraziti nestrinjanje s francoskim režimom in čudovitostjo ameriških svoboščin. (Vir: The Statue of Liberty: A Monument to an Ideal)

Kip svobode New York
Vir: wikipedia.org

Kip svobode je obenem tudi vir zanimivih kontroverznosti. Rimsko-katoliška cerkev ima namreč velik problem s podobo spomenika, h kateremu se njujorška javnost obrača kot k nekakšni poganski boginji. Kar ni daleč od resnice, saj je kip svobode nadvse podoben rimski boginji Libertas z motivi poganske boginje Ašere.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri