Močan moški je tisti, ki ženski zagotovi občutek varnosti

Večina ljudi ima zelo napačno predstavo o tem, kaj sploh je zdrava moškost. To je eden najpomembnejših elementov za uravnotežen, polaren odnos, poln spolne privlačnosti, zdrave komunikacije in občutka varnosti.

Močan moški je tisti, ki ženski zagotovi občutek varnosti (foto: Profimedia) Profimedia
28. 3. 2023

Ko govorimo o "močnih moških", včasih pomislimo na moške, ki so agresivni, jezni, brezbrižni, egoistični. Taki moški ne poslušajo ženske in ne upoštevajo njenih potreb. Niso pripravljeni prevzeti odgovornosti in voditi želijo samo takrat, ko je to za njih prikladno.

Tak moški je v resnici šibak in ne uteleša zdrave moškosti.

Močan moški je tisti, ki je v stiku s seboj. Tisti, ki zmore primerno izražati svoja čustva, ne da ga ob tem preplavijo in vodijo. Močan moški vodi odnos tako, da ob tem svoji ženski zagotovi občutek varnosti. 

Moški, ki uteleša zdravo, močno moškost, ženske ne bo želel nadzirati, jo nadvladati ali manipulirati z njo. Prav tako tak moški ni pasivno-agresiven ali neodločen. Nikakor pa na žensko ne pritiska, da mora prevzeti vodstvo.

Moški, ki uteleša zdravo moškost, bo:

  • Poslušal potrebe svoje ženske;
  • Vodil jo bo z njenim soglasjem;
  • Postavljal bo zdrave meje;
  • Prioritiziral bo varnost ženske;
  • Prevzemal bo odgovornost za svoja dejanja;
  • Nenehno bo stremel k lastnemu napredku;
  • Vodil bo tudi takrat, ko stvari postanejo težke.

Ženska se ob moškem, ki je pasiven ali želi manipulirati, nikoli ne bo počutila varno. Prepustila se bo lahko le prizemljenemu, jasnemu in resnično močnemu partnerju.

Če je moški preveč labilen, ženska ne bo imela občutka varnosti, prav tako pa moškega zares ne bo mogla spoštovati. Odnos bo hitro postal neuravnovešen, ona pa bo prisiljena prevzeti vlogo moškega.

Tudi v spolnosti se bodo kazale težave pri moških, ki so šibki. Ženske lahko denimo partner sploh ne privlači več, ker je preveč pasiven. Ona v sebi hrepeni po tem, da začuti njegovo vodstvo, prisotnost, zaščito in odločnost.

Če si moški želi, da bi ženska lahko zacvetela v svoji najboljši različici, mora začeti voditi z jasnostjo, zaupanjem in doslednostjo. Če ima sama zdrav odnos do moškosti, bo z veseljem sprejela njegovo energijo, saj se bo tam počutila varno.

Prirejeno po: Jake Woodard

POGLEJTE SI TUDI PODKAST, V KATEREM SMO GOVORILI O PARTNERSKIH ODNOSIH: