Modrosti indijancev: ljudje ne moremo jesti denarja

5. 3. 2020
Deli
Modrosti indijancev: ljudje ne moremo jesti denarja (foto: Pexels)
Pexels

Indijanci imajo izjemno globok odnos do narave in Zemlje, saj verjamejo, da Zemlja ni kraj, ki je ločen od nas.

Po njihovem prepričanju Zemlja ni planet, na katerem zgolj živimo in ki nas oskrbuje s hrano, zavetjem in vsem, kar potrebujemo za življenje. Indijanci verjamejo, da je Zemlja dobesedno del nas samih in da smo mi del nje.

Indijanci so morda bolj kot katero koli ljudstvo povezani z naravo in že od nekdaj opozarjajo, da smo vsa živa bitja tesno povezana. Tukaj je nekaj njihovih najbolj znanih citatov in pregovorov, ki so danes še bolj aktualni kot kadar koli prej.

"Preden so naši beli bratje prispeli, da bi nas civilizirali, nismo imeli zaporov. Zaradi tega ni bilo nobenih prestopnikov. Brez zaporov niso mogli obstajati. Ker nismo imeli ključavnic in ključev med nami ni bilo tatov. Ko je bil nekdo tako reven, da si ni mogel privoščiti konja, šotora in odeje, jih je prejel kot darilo. Nismo poznali denarja in posledično vrednost človeka ni bila odvisna od njegovega bogastva. Imeli nismo nobenih zapisanih zakonov, nobenih odvetnikov ali politikov, zatorej nismo goljufali."

- John Lame Deer Sioux Lakota

"Mislim, da merilo civilizacije ni, kako visoke so njene kamnite stavbe. Merilo civilizacije je to, kako dobro njeni ljudje ravnajo z Zemljo in drugimi živimi bitji."

- Poglavar Sončni Medved iz plemena Chippewa

"Ko bodo vsa drevesa podrta; ko bodo vse živali polovljene; ko bodo vse vode onesnažene; ko ne bo več varno dihati zraka; šele takrat bo človek odkril, da ne more jesti denarja."

- Prerokba plemena Cree

"Dobro skrbite za Zemljo. Zemlje vam niso podarili vaši starši. Sposodili ste si jo od svojih otrok."

- Starodavni indijanski pregovor

"Človeštvo ni spletlo mreže življenja. Ljudje smo zgolj ena nit v njej. In kar koli naredimo mreži, naredimo sebi. Vse stvari so spletene skupaj. Vse stvari so povezane."

- Poglavar Seattle

Povzeto po Body Mind Soul Spirit, Kaja Regula