S seksom sem definirala svojo vrednost

S svojim spolnim življenjem sem se vse bolj oddaljevala od zdravih, ljubečih, predanih odnosov.

S seksom sem definirala svojo vrednost (foto: Profimedia) Profimedia
8. 2. 2023

Pred leti so spolni odnosi predstavljali velik del mojega življenja. Avanture za eno noč so bile nekaj povsem vsakdanjega in nisem veljala za eno tistih žensk, ki bi pred spolnimi odnosi želela določeno število zmenkov.

Misel, da bi s spolnimi odnosi čakala do poroke, se mi je zdela bizarna in nikakor nisem razumela, zakaj bi to sploh nekdo storil. A danes razumem. Še več: globoko spoštujem takšne odločitve.

Moje spolno življenje je izhajalo iz lastne bolečine

Podzavestno sem se spustila v spolne odnose z moškimi, preden sem bila na to pripravljena, saj v sebi nisem imela dovolj samozavesti, da bi postavila zdrave meje. Bilo me je strah, da bom zavrnjena, če z nekom ne bom imela spolnih odnosov.

S seksom sem definirala svojo vrednost. Dan po vroči noči sem se spraševala, če me bo moški poklical ali če bo na kakšen drugačen način pokazal interes zame. Je moj "nastop" bil dovolj dober, da si zaslužim naklonjenost? Zanimivo pa je, da se ob tem nikoli nisem spraševala, če je moški všeč meni.

Tudi ko sem bila osamljena, sem se zatekla k spolnosti. Pričakovala sem, da bo seks zapolnil mojo notranjo praznino, na koncu pa sem bila vedno znova razočarana. Svoje nezadovoljstvo sem ponovno želela pozdraviti s spolnimi odnosi in tako sem se znašla v začaranem krogu.

Moje spolno življenje je bil nazoren prikaz osebnih težav, travm in nezaceljenih ran. To pa je bil eden od večjih razlogov, zakaj nikoli nisem zmogla vzpostaviti zdravega odnosa.

Abstinenca me je pripeljala do neverjetnih spoznanj

Na poti svoje rasti sem prišla do točke, ko sem začutila, da je čas za "abstinenco". Preprosto sem ugotovila, da se moram oddaljiti od lastnega spolnega življenja, da se lahko ponovno povežem s sabo in vzpostavim zdrave odnose.

Spremenil se je moj pogled na razmerje kot tako. Spoznala sem, da imam resnično intimne spolne odnose lahko samo s tistimi, s kateri se povežem na čustveni ravni. Sedaj iščem razmerje, ki mi predstavlja varen prostor, da sem lahko tisto, kar sem.

Ne želim si več iskati lastne vrednosti in se povezovati preko spolnosti. Danes si želim najprej povezati in se šele nato spustiti v spolne odnose. Želim si, da seks postane orodje, s katerim lahko še dodatno poglobim svoje razmerje.

Pridobila sem veliko samozavesti, saj sem spoznala, da seks ne definira moje vrednosti. Moja lastna vrednost pravzaprav ni povezana ne s spolnostjo, ne z razmerji nasploh, temveč izvira zgolj iz mene.

Naučila sem se tudi potrpežljivosti, zaupanja in predaje. Ko danes nekoga spoznam, zmorem potrpežljivo počakati in zaupati, da se vse odvija tako, kot mora.

Osvobodila sem se strahu, da me bo nekdo zapustil zato, ker se ne spustim v spolne odnose. Obenem pa se zdaj lažje resnično predam in nimam občutka, da bi se med spolnim odnosom morala dokazovati.

Moja abstinenca mi je pomagala, da sem se naučila ljubiti samo sebe, razviti lastna prepričanja in zacveteti v osebo, ki mi je všeč in jo spoštujem.

Če se tudi vi srečujete s težavnimi odnosi ali imate občutek, da se vedno znova znajdete v toksičnih odnosih, razmislite tudi o tem, kakšno je vaše spolno življenje.

Se za seks odločite takrat, ko se želite z nekom povezati ali se le trudite prek spolnosti zaceliti lastne rane?

Prirejeno po: TinyBuddha