TO bi moral slišati vsak otrok od starša

3. 5. 2023
Deli
TO bi moral slišati vsak otrok od starša (foto: profimedia)
profimedia

Štiriletna deklica je bila jezna na očeta, ker se je z njo šalil in jo klical po imenu, ki se ji je zdel žaljiv in jo je prizadel. Poglejte, kako se je oče odzval na njena čustva jeze, jo poučil o pomembnosti izražanja in razumevanja čustev ter njune komunikacije. Pohvalno, kajne? 

Očetov pogovor s hčerko:

"Draga moja, veš, ni potrebno, da si vedno srečna, navihana in nasmejana. Nihče tega ne pričakuje od tebe. Prav nič ti ni potrebno. Pomembno je, da kadarkoli občutiš takšna počutja, kot jih sedaj, veš, da je tudi to v redu! Poskrbiva le, da ta čustva ne ostanejo v tebi predolgo. Opazi te občutke in jih sprejmi. Izrazi jih. Povej mi, kako čutiš. Povej mi, zakaj si jezna name. Bolje ti bo. Vedi, da si še vedno ljubljena in varna, tudi, ko se ne počutiš dobro. Ves čas si obkrožena z belo svetlobo. Vedno si varna. V redu je, če se tako počutiš.

Lahko si jezna. Lahko si jezna name, na mamico, na sestrico ali nase. Samo ne oklepaj se te jeze predolgo, saj takrat nastane velika težava. Če ti ni všeč, ko se šalim s teboj, mi to jasno povej. Če se ti zdi, da se ti dogaja krivica, to povej. Pomembno je, da se pogovoriva, da vem, kje so tvoje meje. Spoštoval jih bom in ne bom šel preko njih. A moraš mi povedati, kako čutiš.

V redu je, če se kdaj šalimo, mar ne? Včasih pa ni zabavno. Spoštujem tvoje občutke in če nočeš, da se danes šalim, se ne bom. Le povej mi, pa tega ne bom počel. Sedaj pa mi daj lupčka in pojdiva na sprehod, da tvojo jezo zamenja veselje, ko boš tekala naokoli med drevesi. Lahko brcaš po blatu ali karkoli že potrebuješ, da se očistiš jeze, ki je trenutno v tebi in da se boš bolje počutila. In oprosti moja draga hči, če sem te prizadel... Rada te imam."

Prirejeno po video posnetku na: JunkinVideo