Morda ste v ljubezenskem trikotniku, pa tega sploh ne veste

Ko govorimo o ljubezenskem trikotniku, pogosto pomislimo na to, da je eden od partnerjev nezvest oziroma da ima afero. V resnici pa je triangulacija zelo pogosta dinamika v odnosih in včasih vključuje prijatelje, sodelavce ali družinske člane.

Morda ste v ljubezenskem trikotniku, pa tega sploh ne veste (foto: Profimedia) Profimedia
31. 5. 2023

Gre za situacijo, v kateri partnerja v svoj odnos vključujeta tretjo osebo; najpogosteje je to prijatelj ali bližnji sorodnik. Ker je vedno vključena še ena oseba, si partnerja težko zaupata in grajenje intimnega odnosa je oteženo.

Velikokrat se dogaja tudi, da je eden od partnerjev zelo blizu neki osebi, drugi partner pa se mora zaradi tega boriti oziroma s to osebo "tekmovati" za pozornost svojega partnerja.

Ob morebitnih konfliktih se partnerja izogibata neposredni komunikaciji in namesto tega komunicirata prek tretje osebe, kar vodi v še več nesporazumov in nadaljnih konfliktov.

Primer: moški je zelo blizu s svojo mamo in pogosto ji zaupa težave, ki jih ima v razmerju. Ženska si zaradi tega ne dovoli biti iskrena in ranljiva, saj ve, da bo vse, kar bo moškemu povedala, prišlo tudi do njegove mame. Tudi, ko pride do prepira, je mama medij, prek katerega partnerja komunicirata. Obenem moški svoji materi nameni veliko pozornosti, zaradi česar se ženska počuti zapostavljeno in osamljeno. 

V ljubezenskih trikotnikih se pogosto znajdejo starši, bratje/sestre in tesni prijatelji.

Omenjena dinamika je izredno naporna za vse vpletene. Na ta način težko ustvarjamo globoke odnose, ki temeljijo na zaupanju, varnosti ter zdravi komunikaciji.

Če se tudi vi znajdete v ljubezenskem trikotniku, je ključno, da postavite meje. Partnerju jasno izrazite, da te dinamike ne boste tolerirali in da ste pripravljeni graditi odnos le, če ga bosta gradila v dvoje. Ob tem pa seveda prevzamite svoj del odgovornosti, zakaj je do tega sploh prišlo. Nikoli namreč ne gre samo za eno osebo. 

Šele, ko se ljubezenski trikotnik razdre, bosta lahko ustvarila pristno, intimno razmerje, ki vama omogoča varen prostor v katerem si lahko pokažeta najgloblje dele sebe.

Prirejeno po: Jordan Green

Poglejte si recept za PARADIŽNIKE, POLNJENE S PESTOM IN KVINOJO