Moški raste takrat, ko se znajde pred težkimi življenjskimi preizkušnjami

Moški ne bo nikoli napredoval, dokler je v coni udobja. 

Moški raste takrat, ko se znajde pred težkimi življenjskimi preizkušnjami (foto: shutterstock) shutterstock
11. 3. 2023

Moška psiha je zasnovana tako, da napreduje le, ko na svoji življenjski poti doživi stres, naleti na ovire in trpljenje. 

Ko zboli ali ima hudo nesrečo. Ko vidi, da ga je lomil v svoji družini ali da zaradi njegovih napak trpijo njegovi bližnji. Ko je tik pred tem, da odide v zapor. To so res ekstremni primeri, a v splošnem velja, da moški raste takrat, ko se znajde pred težkimi življenjskimi preizkušnjami.

V njegovem življenju se mora v rednih intervalih dogajati nekaj, kar ga izzžene iz cone udobja. Priti mora do določenih pretresov, sicer se moški ne bo razvijal. Cona udobja uniči človeka.

Se spomnite princa Siddharte? Z njim je bilo vse v redu, zelo v redu. Starši so poskrbeli, da je živel v zemeljskem raju. Niti to ni videl, kako se ljudje starajo. Vsi ljudje okoli njega so bili mladi in zdravi, ker so jih pravočasno zamenjali.

Kdaj pa je Siddharta postal Buda? Ko je v njegovo življenje prišlo trpljenje. Zanj je bil šok, ko je ugotovil, da se ljudje starajo, zbolijo in sčasoma umrejo. Nato je dobesedno pobegnil iz svojega območja udobja in postal Buda. Bi postal Buda, če bi še naprej živel v svoji palači brez stresa in skrbi? Ne bi.

Po drugi strani pa ženske potrebujejo ravno obratno. Najbolje delujejo takrat, ko so varne in čim manj pod stresom. Ženska zacveti, napreduje, se izboljša in postane srečnejša, ko se jo osvobodi življenjskih težav. Bolj, kot ji je prizaneseno glede življenjskih težav, bolj srečna in zdrava je.

Če je ženska nenehno pod moško zaščito: najprej pod zaščito vrednega očeta, nato pod zaščito vrednega moža, ne stoji nič na poti do njene sreče.

Ko pa moškemu zagotovite popolno zaščito, bo ta začel propadati. Kavč, televizija, alkohol, lenarjenje... Bolj, kot mu je udobno, bolj len postaja, tako fizično kakor tudi duševno.

Da bi se moški lahko zdravo razvijal je torej pomembno, da ga nežno spodbujamo k temu, da stopi iz cone udobja, razvije nove ideje in napreduje.

Prirejeno po: Satya Das