Na Kras na priljubljeno Špargljado!

2. 4. 2024
Deli

Lokalno turistično društvo Brest prvo aprilsko nedeljo že tradicionalno organizira prireditev za kolesarje, pohodnike in oboževalce jedi iz špargljev.

Vabljeni od blizu in daleč, da se nam v nedeljo, 7. aprila letos, pridružite v Brestovici pri Komnu na tradicionalni že 17. Špargljadi.

KDAJ: v nedeljo, 7. aprila 2024, od 9. ure 

KAM: Brestovica pri Komnu 

KAJ: Rekreativno-kulinarična prireditev 

KDO: vse generacije – od mladih družin do seniorjev, ljubitelji narave

ŠPARGLJADA  

V Brestovici, kjer smo na Krasu morju najbližji, pokukajo »šparenge« najprej na plan. Rekreativno-kulinarična prireditev vključuje pokušino in razstavo raznovrstnih jedi, ki jih brestovske gospodinje pripravijo iz svežih divjih kraških špargljev.

Izbirali boste lahko med 30 različnimi slanimi in sladkimi jedmi – od mortadele in žolce s šparglji do različnih pit, rižot, solat in peciva. Med njimi pa je najbolj značilna kraška frtalja iz divjih špargljev, jajc in pancete.

Dali vam bomo napotke za nabiranje špargljev ter pripravo špargljevih jedi, pod obešenim pršutom pa bomo zabavno ugibali, koliko znaša njegova teža. Na prodajnih stojnicah boste lahko degustirali in izbirali med lokalnimi kmetijskimi pridelki in zelišči.

Špargljada odpre svoja vrata v nekdanji brestovski šoli ob 11. uri.

Rekreativci pa se začnemo zbirati že zjutraj.

KOLOOSMICA  

Čezmejno vodeno rekreativno kolesarjenje po slovenskem in zamejskem Krasu. Z gorskega ali treking kolesa boste opazovali kraško pokrajino s čudovito panoramo Tržaškega zaliva in Julijskih Alp na do 25 kilometrov dolgi progi, ki poteka po kraških kolovozih in stezah. Vmesni postanek na kraški osmici v zamejskih Cerovljah in zaključek v Brestovici na špargljadi. 

Štartnina za Koloosmico s pričetkom ob 9. uri znaša 20,00 evrov. Vključuje priložnostno majico, vodenje, prigrizek na osmici, frtaljo in kozarec pijače na Špargljadi. 

ŠPARGLJEV POHOD  

Čezmejni krožni voden pohod, na katerem bomo v dveh urah in pol hodili po okoliških vzpetinah, kolovozih in skritih stezah v zgodnji pomladi prebujene kraške pokrajine, tudi po od požara opustošeni gmajni. Zaključek na Špargljadi. 

Štartnina za Špargljev pohod s pričetkom ob 9.30 uri znaša 8,00 evrov. Vključuje vodenje, prigrizek na poti, frtaljo in kozarec pijače na Špargljadi. 

IZHODIŠČNA TOČKA: nekdanja šola v Brestovici, nasproti nje je urejeno parkirišče.

Želite na Krasu preživeti cel vikend? Najbližja turistična domačija Zavadlal vas pričakuje v zaselku Vale.

Postajališče za avtodome je v sosednji vasi Sela na Krasu. Za več doživetij in nočitev pa pokukajte še sem: www.visitkras.info.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja