Na Portugalskem postalo nezakonito, da šef pošilja sporočila izven delovnega časa

Delavcem na daljavo se na Portugalsem obeta boljše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem v skladu z novo delovno zakonodajo, ki jo je nedavno odobril parlament.

Na Portugalskem postalo nezakonito, da šef pošilja sporočila izven delovnega časa (foto: pexels) pexels
17. 11. 2021

Zaradi vse več dela od doma so na Portugalskem sprejeli nova pravila, po katerih lahko delodajalci dobijo kazni za stike z delavci izven uradnih službenih ur.

Podjetja bodo morala zaposlenim pomagati tudi pri plačilu stroškov, ki nastanejo zaradi dela na daljavo, kot so npr. višji računi za elektriko in internet.

Delodajalcem je prepovedano tudi spremljanje in opazovanje svojih zaposlenih, ko delajo doma. Vendar so poslanci zavrnili predlog tako imenovane »pravice do odklopa« - zakonske pravice do popolnega izklopa službenih sporočil in naprav izven delovnih ur.

Nova pravila so dobra novica tudi za starše majhnih otrok (starosti do 8 let), saj imajo po novem pravico delati od doma, ne da bi se morali za to vnaprej dogovoriti z delodajalci.

V pravilnik so vključeni tudi ukrepi za boj proti osamljenosti – podjetja naj bi organizirala osebna srečanja vsaj na vsaka dva meseca.

Spremembe portugalske delovne zakonodaje bodo veljale za večja podjetja, izključena pa so tista, ki imajo manj kot 10 zaposlenih.

Čeprav je delo na daljavo mnogim prineslo nove prilagodljivosti, pa vprašanja, kot je neenakopraven dostop do IT opreme, še vedno ostajajo odprta in zahtevajo ukrepanje vlade, je opozorila portugalska ministrica za delo in socialno varnost Ana Mendes Godinho.

Bi si želeli, da bi tudi v Sloveniji veljalo kakšno podobno pravilo o tem, da vas šef ne sme kontaktirati izven delovnega časa? 

Povzeto po: euronews.com

Preberite si še: Katja Temnik: "Ampak človek ni stroj!"