Naj vam bo grška kultura v navdih

Načrtujete obisk Grčije, pa ne veste, kako ga kar najbolje izkoristiti?

Naj vam bo grška kultura v navdih (foto: promocijski material) promocijski material
27. 9. 2018 | Promocijsko sporočilo

Še niste povsem prepričani, pa bi radi najprej prebrali nekaj nasvetov o tem, katere lepote skriva ali želite zgolj nekaj namigov glede najbolj priljubljenih turističnih destinacij?

Vse to vam razkrivamo v spodnjem prispevku.

Grčija je znana po svoji ležernosti

Grčija je odlična izbira za preživljanje dopustniških dni na sončnih plažah ali okušanje kulinaričnih dobrot in vin. Grki precej radi klepetajo, zato bi le stežka lahko rekli, da so zadržani. Ne bodite presenečeni, če jih boste pogosto videli igrati backgammon (igra s kocko z elementi strategije), saj je ta namizna igra pri njih tako priljubljena in razširjena kot šah po Ameriki in Evropi.

Njihov jezik je moderna različica stare grščine in eden najbolj prepoznavnih elementov grške kulture. Grčija šteje 2.000 otokov (od teh je naseljenih zgolj 168), zato ni presenetljivo, da je njihovo ladjedelništvo precej razvito.

Grčija premore veliko naravnih in turističnih lepot

Odlična hrana, naravni čari in turistične znamenitosti vas ne bodo pustile nepotešenih. Tukaj je le nekaj predlogov:

Delfi, sveta romarska destinacija

Številni romarji se vsako leto pridejo poklonit Apolonu, starogrškemu bogu svetlobe, glasbe, pomladi in moralne čistoče. Tukaj boste našli številne templje, starodavni teater in osupljivi stadion. Ta sveti kraj se nahaja 180 kilometrov od Aten, glavnega mesta Grčije, zato ga lahko obiščete spotoma.

Raznovrstna izbira lokalnih dobrot

Tradicionalne grške dobrote vsebujejo veliko zelenjave in začimb. Obvezno morate poskusiti naslednje priljubljene jedi:

- giros je tradicionalna pita z zelenjavo in pomfrijem, ki nekoliko spominja na kebab,

- souvlaki so ražnjiči s prilogo (riž ali zelenjava),

- morska hrana vseh vrst (školjke, ribe ...),

- tatziki pa je hladna omaka, narejena iz jogurta, sesekljanih kumar in česna.

Meteora, gorovje z znamenitimi samostani

Če ste hribolazec in radi občudujete arhitekturo, je Meteora kot nalašč za vas. Na tem območju se nahaja 6 znamenitih samostanov, ki so posejani na vrhu gora in vabijo v svoj objem miru.

Thesaloniki, znameniti arheološki muzej

Privoščite si ogled tega znamenitega arheološkega muzeja, kjer si boste lahko ogledali številne zaklade grške kulture, ki so tukaj našle svoj dom. Zakladi so razporejeni v 7 tematsko določenih razdelkov. Različna obdobja boste doživeli kot zgodbo, skozi katero vas bo vodila rdeča nit.

Plaža Balos, oddih v sinje modrem morju

Če vas pot zanese na Kreto, ne pozabite poiskati plaže Balos, ene najpopularnejših turističnih lepot, kar jih premore Grčija. Plaža je še posebej priljubljena med deskarji. Morje, ki obkroža to plažo, je tako sinje modro in kristalno, da je moč videti vse do morskega dna, kar razkrije pogled na bogat morski ekosistem.

Krf, otok neštetih pohodniških priložnosti

Krf je znan po pohodniški poti, priljubljeni med popotniki in obiskovalci, ki uživajo v osupljivih razgledih in morski sapici. Pohodniška pot, dolga 220 kilometrov, vas bo zaposlila vsaj za kak teden ali dva.

Grški velnes, zatočišče za obnovo moči

Grki ljubijo velnes. Pravzaprav ga poznajo že vse od leta 700 pr. n. št. Še Hipokrat je rad zahajal vanj, da bi obnovil tako duha kot tudi telo.

Neraziskani otoki, katerim so lahko kos le najdrznejši

Pravzaprav je število 2.000 zgolj približek – po nekaterih ocenah naj bi Grčija premogla kar 6.000 otokov, številni med njimi pa so popolnoma neraziskani. Ali se upate podati na pustolovsko avanturo in odkrivati neznano?