Najbogatejši človek na svetu je tisti, ki pozna vrednost svojega življenja in časa, ki ga ima na voljo

Skupina ljudi se je odpravila na obisk k modremu možu, da bi od njega morda dobila odgovore na vprašanja, ki so jih žulila.

Najbogatejši človek na svetu je tisti, ki pozna vrednost svojega življenja in časa, ki ga ima na voljo (foto: profimedia) profimedia
9. 9. 2022

Prvi izmed njih je modreca vprašal: “Kateri človek je najpametnejši na svetu?”

Starec je odgovoril: “Najpametnejši človek je tisti, ki se od vsakega človeka, ki mu prekriža pot, vedno kaj nauči.

Nato je vprašanje zastavil drugi: “Povej nam, kateri človek je najmočnejši na svetu?”

Modrec je odgovoril: “To je človek, ki je sposoben preseči svojo jezo in bes.”

Tretjega je zanimalo: “Kateri človek je najbogatejši na svetu?”

Starec je pohitel z odgovorom: “To je človek, ki pozna vrednost svojega življenja, trenutka in časa, ki ga ima na voljo. To je človek, ki živi v vsakem trenutku. Čas je kot najbolj dragoceno blago, tako pravijo tisti, ki cenijo njegovo vrednost. Vendar je teh malo na svetu.”

Nato se je oglasil še četrti v skupini in po krajšem razmisleku vprašal: “Povej nam zdaj, starec, kateri človek je vreden spoštovanja?”

Brez oklevanja je starec takole odgovoril: “Na prvi pogled je to tisti, ki spoštuje sebe. Vendar tak človek izkazuje tudi spoštovanje do drugih, do vsega živega.”

Obiskovalci po odgovorih, ki so jih dobili, še vedno niso bili povsem mirni in nek mladenič je nato vendarle izrekel, kar mu je ležalo na duši: “Toda, gospod, vi nam niste povedali nič novega. Vse to že vemo in nam je jasno.”

Starec se je z blagim nasmehom zazrl v obiskovalca: “Mladenič, človek ni pozoren na stvari, ki so mu že znane in jasne. Vse to hitro pozablja, zato v resnici ne pozna vrednosti tega, kar mu leži pred očmi. Ljudje nenehno iščejo neznano in pričakujejo čudežno. Glej, da boš pozoren samo na to, kar delaš sam.”