Najdite si hobije z globljim smislom, kot je nakupovanje (takšne, ki hranijo vašo dušo)

Danes bomo govorili o minimalizmu. Ne gre samo za to, da se znebimo nepotrebne materialne navlake, ki nas duši, pač pa zato, da si v življenju postavimo prave vrednote. 

Najdite si hobije z globljim smislom, kot je nakupovanje (takšne, ki hranijo vašo dušo) (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
9. 7. 2020

Minimalizem prinese manj stresa in še nekaj koristi:

Ko ugotovite, da za kvalitetno življenje ne potrebujete veliko materialnih stvari, postanete bolj svobodni, saj se ne obremenjujete s kvazi statusnimi simboli in raje počnete stvari, ki vas resnično polnijo. 

Nakupujete manj, ampak tisto, kar si privoščite, zares cenite in tudi uporabljate. Ne gre za to, da bi škrtarili in se odrekali vsemu, pač pa zato, da prej razmislite, kaj vam neka stvar pomeni oziroma kako bo vaše življenje spremenjeno, če je ne dobite.

Vaš um se počasi razstrupi od kapitalističnih vrednot. 

Najdete si hobije z globljim smislom, kot je nakupovanje, takšne, ki hranijo vašo dušo. 

Vzpostavljate globlje odnose, ki jih ne poganjajo zavist, pohlep in primerjanje. 

Ko se znebite nepotrebne navlake, ugotovite, da za srečo sploh ne potrebujete veliko in da ta še zdaleč ni pogojena z denarjem in dragimi rečmi. 

Vaše življenje dobi drugačen smisel. Izbirate dejanja, ki vas osrečujejo in mislite s svojo glavo. Imate več časa, da odkrivate sebe, namesto najnovejše ponudbe v trgovinah.

Vse, česar ne potrebujete, dobi drugi dom oziroma lahko osreči nekoga, ki ima mnogo manj stvari, kot vi. Svoja nenošena oblačila in neuporabljene predmete lahko podarite v zavetišče ali v kakšno dobrodelno organizacijo.

Minimalizem ne pomeni:

1.  Da se morate čez noč znebiti vseh osebnih stvari

Ne gre za to, da se prostovoljno podate v revščino in mizerno življenje. Ne gre za to, da se odrečete vsemu udobju, ki ste si ga verjetno tekom časa zaslužili s trdim delom. Gre za zavestno odločitev, da pozornost namenjate drugim lepotam življenja, ne le predmetom.

2.  Da se morate zanalašč odrekati

Ne gre zato, da bi morali zdaj zatreti vse svoje potrebe in si otežiti življenje tako, da se znebite stvari, ki vam pomagajo in vas tudi osrečujejo.

3.  Da si ne smete prav ničesar kupiti ali privoščiti

Gre predvsem zato, da ne kopičite stvari in ne nakupujete impulzivno, pač pa prej razmislite, kaj dejansko potrebujete.

4.  Da morate živeti po določenih pravilih

Vsak mora slediti sebi in ne obstajajo univerzalni standardi, po katerih bi se lahko ravnali. Vse spremembe, ki jih boste uvedli z namenom, da bo vaše življenje bolj pristno in izpolnjeno, so dobrodošle.

Ne gre le za eliminacijo določenih materialnih stvari, ampak za filozofijo, ki jo lahko apliciramo v vse aspekte življenja. Ko odstranimo vse, česar ne potrebujemo in kar nam jemlje pozornost, se skristalizirajo naše vrednote in tisti pravi, srčni cilji.

Bogastvo se meri na dva načina: koliko imamo (oziroma hočemo imeti) ali pa kako malo potrebujemo. Vzemite si nekaj trenutkov zase in razmislite, kaj vas zares osrečuje, po čem hrepenite, kaj hočete in kaj zares potrebujete.

Poglejte si tudi, kaj svetuje Vanja Eržen (JogaLine): 

vh, vir: The Mind's Journal