Najlepša leta so danes štirideseta leta!

Ko smo mladi, se nam zdi, da smo kralji sveta, in prav je tako. Imamo energijo, ideje, voljo in željo spremeniti svet. Ko jih dopolnimo 30 in še malo čez, se pokaže, kaj smo do zdaj res že
naredili, spremenili, razumeli in dojeli ter se počasi tudi že zavedamo, da smo nekako na polovici življenja.

8. 3. 2012

Res je, da to spoznanje lahko zelo udari in soočanje z lastno minljivostjo mogoče za koga res ni najbolj prijetno.

Pri tem pa je fajn, da ostanemo optimistični in zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Ja, prve globoke gubice se nam pojavijo okoli oči, smejalne gubice se poglobijo in nekaj sivih lask že kuka na plano.

Pa kaj?

Štirideseta so super!

Če smo zadovoljne v svoji koži, z vsemi gubicami in sivimi laski, potem nas ne moti ne naš EMŠO ne kaj si bodo drugi mislili o nas.

Da smo prišle do teh najboljših let, smo se marsikaj že naučile o življenju, o odnosih in pridobile modrost, ki ti je ne da nobena šola ali univerza, pa tudi nobena knjiga ali tečaj.

To modrost in določeno umirjenost ti da le življenje samo, seveda če si srečna, ker živiš, zadovoljna, ko gledaš najstniške otroke, ki iščejo svoj prostor pod soncem, in ko se še vedno nežno in ljubeče stisneš k svojemu dragemu ali dragi.

"Menim, da smo ženske pri 40 letih carice in smo seksi, da bolj ne moremo biti. Vemo, kdo smo, zavedamo se svojih atributov in tudi svoje potrebe biti zadovoljne in zadovoljene. Znamo biti pohotne in nežne, želimo biti pocartane in znamo pocrkljati druge, predamo se z vso strastjo,
saj nimamo česa izgubiti, pa tudi ne obremenjujemo se več s tem, kako smo videti pod močno svetlobo brez oblačil. Pa kaj, takšne smo, kot smo, cenimo, kar smo pridobile, in vemo, kaj imamo."

Res je, danes smo 40-letnice drugačne, kot so bile naše mame ali babice.

Naš čas zdaj prihaja in lahko doživimo še toliko zanimivih in vznemirljivih stvari, včasih pa ni bilo tako. Mame in babice so bile videti v 'starih časih' bolj zgarane in izčrpane od vsega dela, naporov, nerazumevanja in slabše skrbi za svoje dobro. Razdajale so se in drugi so bili vedno pred njimi.

Danes smo dame malo bolj sebične v smislu, da želimo biti fit, urejene, seksi in še dolgo aktivne tako v službi kot doma in med svojimi prijatelji. Privoščimo si kakšno porcijo botoksa na vekah, čelu ali ustnicah, kirurgi nam privzdignejo dojke, da so videti kot pri mladostnicah, potimo
se v fitnesu in tečemo v naravi, in ker toliko skrbimo zase, se dlje počutimo mlajše.

Sicer so pa modri ljudje že od nekdaj znali povedati, da si videti mlad toliko, kolikor se počutiš v svoji notranjosti, in če smo navihane in vesele ter srečne same s seboj, potem bomo še dolgo zadovoljno živele. In tako je tudi prav.

Avtorica prispevka je socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri