Najlepše poročne fotografije: Kako do njih?

19. 5. 2020
Deli
Najlepše poročne fotografije: Kako do njih? (foto: Katja Jemec)
Katja Jemec

Fotografinja Katja Jemec je z nami delila nekaj nasvetov, kako izbrati pravega poročnega fotografa. 

Fotografirala sem že več kot sto porok - od Slovenije, Irske, Izraela pa vse do Nove Zelandije. Vendar ne glede na tip poroke, imate vsi pari eno skupno lastnost - željo po sproščenem vzdušju. 

To je v veliki meri odvisno od vaju. Nekaj pa k temu pripomore dobra ekipa. Pomembno je, da nam zaupata in pustita proste roke ustvariti to, v čemer smo najboljši. Ravno zato je še kako pomembno, da si vzameta čas in izbereta tisto pravo za vaju. Bistvo fotografij je, da čez 20 ali 50 let obudijo v vama iste občutke, ki sta jih doživela na dan poroke. Profesionalen fotograf se tega zaveda.

Kaj je tistih 10 stvari, ki jih je priporočljivo upoštevati in vedeti pri izbiri fotografa?

Izberita stil, ki vama je všeč

Na trgu je ogromno fotografov. Če podrobneje pregledata naše portfolie, bosta hitro ugotovila, da smo si zelo različni že glede na stil fotografiranja, ki igra zelo pomembno vlogo pri končni izbiri.

Poiščita inspiracijo na spletu! Platforme, kot sta Instagram in Pinterest, ponujajo ogromno materiala, iz katerega lahko pripravita nabor fotografij, ki so vama najbolj všeč. Na podlagi tega lahko ugotovita, kakšen tip fotografije vama je najbolj avtentičen.

Ali so vama všeč formalni portreti ali “lifestyle” fotografija? Ali so vama všeč kontrastne barve z ostrimi linijami, ali zamolkli, temnejši barvni odtenki? Se bolj vidita na fotografijah v urbanem okolju, ali pokrajinskih? Ko si odgovorita na ta vprašanja, se bo izbor fotografov hitro zožal. 

Kakšne občutke v vaju vzbujajo fotografije?

Še enkrat preglejta portfolie izbranih fotografov in če v vaju fotografije vzdbudijo tople občutke, je vredno ožjega izbora.

Predlagajta srečanje v živo, da se boljše spoznate.

Pomembno je, da se vama fotograf predstavi še v živo. Predlagajta srečanje, kjer bosta dobila več informacij o njegovem pristopu k poročni fotografiji. Poleg tega vama bo pokazal primere fotoknjig in ostalih končnih izdelkov, ki jih ponuja znotraj svojih paketov.

Pri fotografu priporočam, da izbereta nekoga z veliko izkušnjami. Le tako bo lahko profesionalno izpeljal vse situacije, tudi tiste nepredvidljive, ki so del vsake poroke.

Najpomembnejše je, da se ujamete!

Ne podcenjujta pomembnosti karakternega ujemanja s fotografom. Komunikacija bo velik del sodelovanja in pomembno je, da poteka gladko. Poleg tega bo fotograf vajina senca na dan poroke in prepričana sem, da si želita osebi, ob kateri vama bo udobno.

Pomembno je, da uskladite pričakovanja. Fotograf bo z vama prisoten ne samo na dan poroke, ampak tudi tekom priprav nanjo. Izberita nekoga, ki vama bo na voljo za mnenje takrat, ko ga bosta potrebovala. 

Enega ali dva fotografa?

Odvisno od pristopa. Če izbereta enega fotografa in je le-ta aktiven, lahko naredi veliko raznolikih posnetkov tudi med samim obredom, ki je relativno kratek. Je pa dejstvo, da če sta dva aktivna fotografa, tako zajameta še drugi zorni kot in s tem doprineseta k raznolikosti fotografij. Sama parom rada dam izbiro - odločamo se tudi glede na količino gostov. Če je manjša poroka (30 svatov) je en fotograf dovolj, če je večja poroka (70 svatov ali več) priporočam dva fotografa, saj je le tako nabor spontanih in raznolikih posnetkov večji. 

Podpišite pogodbo.

Naj vaju pogodba ne prestraši. Vsak fotograf ima svoje pogoje poslovanja, zato nas večino pripravi pogodbo, s katero se zaveže, da je določen termin rezerviran za vaju in da bo fotografiranje izpeljano v skladu s slovenskim zakonom. To vama zagotavlja varnost in dokaže, da imata zanesljivega ter odgovornega fotografa.

Priprave na poroko

Glede na to, da sta najela profesionalca, je seznam fotografij nepotreben. Pomembno pa je, da uskladite svoje želje in pričakovanja glede fotografij. Pripravita urnik poroke in se skupaj sprehodite čez lokacije poroke. Oglejte si vse kotičke, ki vam bi bili zanimivi za fotografije in predhodno pripravite idejo o tem, kako bo poročni dan izgledal. Dober fotograf zna predvideti tudi padec svetlobe na določeni lokaciji in vama svetovati v zvezi s tem. 

Postprodukcija fotografij - koliko časa je za to res potrebno?

Postprodukcija fotografij pomeni obdelavo fotografij. Večino fotografov neobdelanih fotografij ne pošilja. Z istim razlogom, kot cvetličarka ne bi dala cvetlic preden bi iz njih oblikovala poročni šopek. Postprodukcija je proces, skozi katerega fotografi neobdelano fotografijo približamo temu, kar smo mi v tistem trenutku videli in začutili. Količina postprodukcije je odvisna od posameznika in s tem tudi čas obdelave. Povprečen čas dostave fotografij je 3-4 tedne po poroki, seveda pa variira od fotografa do fotografa. Vsekakor je to zamudno, večdnevno delo, za katerega fotografi potrebujemo čas in inspiracijo. Veliko fotografov vam bo brez problema takoj po poroki poslalo nekaj fotografij, da bosta lažje počakala ostale. 

Cena - kaj jo sestavlja?

Cena je, kot vse prej omenjeno, ključnega pomena. Fotografije so vredne ravno toliko, kolikšno ceno jim določi fotograf. Barantanje ni v navadi. Če ima fotograf višje cene, svojo ceno opraviči z višjimi stroški, ki vplivajo na kvalitetnejšo izvedbo in končni izdelek. To pomeni boljšo (in dražjo) oprema, za poroko si vzame več časa, kvaliteta pred kvantiteto (manj porok, višja cena le-teh), ter leta izkušenj v poročni fotografiji. V ceni ni všteto samo fotografiranje poročnega dne, temveč tudi priprave na poroko, postprodukcija, amortizacija opreme, stroški promocije fotografa in ostali neizogibni podjetniški stroški (računovodkinja, prispevki, licence za programe…). Naj vaju prihranjeni evri ne stanejo lepega spomina. 

Poročni dan

Na tej točki se samo prepustita. Uživajta vajin dan z zavedanjem, da je poseben, unikaten in da ste zbrani, da proslavite vajino ljubezen.

Srečno z organizacijo!

Fotografije in tekst: Katja Jemec, fotografinja (www.katjajemec.si) in organizatorka porok v Bohinju (www.bohinj-wedding.com)

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice