Kakšno olajšanje je prišlo, ko sem si končno priznala, da imam težavo!

Zdravljenje in reševanje težav je vedno mogoče... in na drugi strani te vedno čaka radost. 

Kakšno olajšanje je prišlo, ko sem si končno priznala, da imam težavo! (foto: pexels) pexels
17. 11. 2021

Ko sem stala na pragu centra za zdravljenje odvisnosti, sem se počutila popolnoma prazno, osramočeno in tesnobno. Razmišljala sem, kaj vsi normalni ljudje počnejo na tak lep dan? In kako to, da meni ne uspeva bolje delovati v tem življenju? Kako to, da sem pristala tako nizko? 

Najtežje si je priznati, da imaš težavo. Biti popolnoma iskren do sebe. Saj si vendar postal otopel, ker si toliko časa potiskal stvari stran. Izgubil si sebe. Končno priznati sebi in nato deliti svoje strahove z ljudmi okoli sebe je zastrašujoče iz številnih razlogov... Nenazadnje pa se moraš odpovedati svojim najbolj zaupanja vrednim mehanizmom za soočanje s težavami.

Težave z alkoholom so vplivale na moje celotno življenje. Nikoli se nisem naučila čutiti svojih občutkov in se z njimi spopadati na zdrav način, zato sem takoj, ko so prišla na pot neprijetna čustva ali situacije, otrpnila in otopela s pomočjo pijače. A to je zahtevalo velik davek. 

Moje partnerstvo, ostali bližnji odnosi in služba so viseli na nitki. Nisem vedela več, kako je, ko občutiš radost, ljubezen in pristno veselje do življenje. Ko otopiš svoja čustva s pijačo, otopiš vse - tudi sposobnost globljega čutenja radosti. 

A nek tihi glas v meni me je vztrajno klical: "Pridi domov, naredi to zase." 

Kakšno olajšanje je prišlo, ko sem si končno priznala, da imam težavo! Ko sem s tresočim in jokavim glasom priznala svoje najhujše strahove in svoj globok brezup. Ko sem prosila za pomoč. Iskala sem pomoč pri zdravnikih, terapevtih, zdravilcih, duhovnih učiteljih... Kdorkoli bi mi lahko pomagal pri izkopavanju vsega, kar sem dolga leta zakopavala. Da spet najdem pravo sebe. 

In, ko sem v tistem stanju prejela razumevanje in sočutje, ko sem bila prvič slišana, čeprav sem se sramovala sama sebe - to je največje darilo, ki ga lahko človek prejme! Sočutje in razumevanje v brezupu. S tem se je večalo tudi moje sočutje do drugih. Čeprav sem bila polna travm in stresa, se je v meni večalo razumevanja drugih in sebe.

Ko sem počasi plezala iz primeža odvisnosti od alkohola, sem prvič začutila, kaj pomeni resnična svoboda v življenju. Dojela sem, da svoboda sploh ni to, da greš lahko kamorkoli želiš, kadarkoli želiš (to je morda en delček svobode), prava svoboda v življenju je, ko lahko deluješ iz svoje pristnosti in ko travme in odvisnosti ne vodijo več tvojega življenja. Ni fizična, pač pa psihična svoboda. Uau! 

In pričela sem čutiti.

Bilo je težko, naučiti se čutiti vso paleto človeških čustev brez da bi imel možnost poseči po alkoholu. Čutila sem veliko bolečine, jeze, sramu, odpora, strahu... A nikoli se še nisem naučila toliko o sebi, kot v trenutku, ko sem si dovolila vse to zares čutiti. Sedaj sem šele počasi pričela razumevati, kaj mi sporoča moja jeza in vsa ostala neprijetna čustva. 

Več jeze in sramu kot sem si dovolila čutiti, bolj sem postajala svobodna. Kakšen nepričakovan življenjski paradoks, nekaj, kar mi dosedaj nihče ni naučil. A sem se naučila sama in to so najbolj dragocene lekcije v življenju. 

Spoznavala sem svet svojih občutkov in čustev, ki sem jih dosedaj le utapljala v alkoholu. Naučila sem se, kako jim lahko dovolim, da tečejo skozi mene. Naredila sem prostor, da se počutim slabo. Naredila sem prostor vsemu svojemu "sranju" in prav tako sem naredila s tem prostor radosti in hvaležnosti. 

Moje zdravljenje odvisnosti je postalo moj največji in najlepši učitelj v življenju. Končno sem prihajala domov - v globine same sebe. V prostor, kjer se nahajata ljubezen in mir. 

Ljubezen do sebe je prihala počasi, zdela se je izjemno tuja, a sem se je dotikala z vsakim dnem bolj. 

Zdravljenje od odvisnosti je bil zares največji dar. Spet sem postala ustvarjalec svojega življenja. 

Z vsakim "ne" alkoholu sem rekla "da" življenju. Rekla sem "da" svojemu zdravju in vitalnosti. Rekla sem "da" svojemu duševnemu zdravju, svoji sreči in miru v duši. Prav tako sem rekla "da" svojim bližnjim, ki so prav tako trpeli zaradi moje odvisnosti. Rekla sem "da" življenju, ki sem si ga želela živeti. 

Zdravljenje je vedno mogoče... in na drugi strani čaka radost. 

Adrienne Enns, Tiny Buddah