Največ dobi tisti, ki daje

Ne tisti, ki prejema, pač pa tisti, ki daje, je najbolj blagoslovljen.

Največ dobi tisti, ki daje (foto: profimedia) profimedia
30. 5. 2021

Mlad študent se je sprehajal s svojim učiteljem. Ko sta se sprahajala mimo polj, sta zagledala stare in umazane čevlje, za katere sta predvidevala, da pripadajo revnemu kmetu, ki je delal v bližini na polju. 

Študent dobi idejo: "Dajva se malo pošaliti s kmetom, vzameva mu čevlje ter se skrijeva za grmovje in glejva, kako bo reagiral in jih iskal."

Učitelj mu odgovori: "Mladenič, nikoli se ne smeš šaliti na račun tujih težav in revščine. Ker si bogat, si lahko privoščiš večje zadovoljstvo, kot to.

Daj mu denar v vsak čevelj, pa se bova skrila in opazovala njegovo reakcijo."

Učenec je to storil in skrila sta se za grm v bližini. 

Ko je kmet končal z opravili na njivi, se je vrnil na mesto, kjer je pustil svoj plašč in stare čevlje. 

Ko se je obuval, je začutil, da ima nekaj v čevljih, misleč, da je to kakšen list iz drevesa. Odkril je vreden bankovec. 

Začuden pogleda v denar, se obrača okrog sebe in preučuje bankovec. Obrača se okrog, vendar nikjer nikogar.

Denar je spravil v žep in si obul še drug čevelj. Njegovo presenečenje se je še povečalo, saj se našel še en velik bankovec.

Preplavile so ga emocije. Padel je na kolena, dvignil glavo k nebu in se glasno zahvaljeval. Govoril je o svoji bolani in nemočni ženi, o svojih lačnih otrocih in se v solzah zahvaljeval nevidni roki, ki mu je poslala denar, da je rešila njegovo družino. 

Učenec je bil globko ganjen s solzami v očeh. 

Učitelj ga je vprašal: "Bi bil srečnejši, če bi se pošalil s kmetom, kakor si želel?"

Učenec mu je odgovoril. "Naučili ste me lekcije, ki je ne bom nikoli pozabil. Sedaj zares razumem, da je najbolj blagoslovljen tisti, ki daje..."

atma.hr